Angeredsutmanarna rivstartade
med kick off i entreprenörscentrum


Hafsa Mohamed 2019-09-13

Utmanarna samlade till kick off tillsammans med medverkande elever och lärare.
Utmanarna samlade till kick off tillsammans med medverkande elever och lärare.

Angeredsutmaningen fortsätter oförtrutet sin uppmaning till företag och arbetsgivare som vill hjälpa våra elever att hitta vägar ut i arbetslivet. Nyligen samlades många av utmanarna till kickoff på skolan för att ladda batterierna för det nya läsåret. 



Pär Gustafsson inspirerade.
Bild:Hanna Johansson
Pär Gustafsson inspirerade.

-- Ni kan vara jätteviktiga för att ge ungdomarna en bra start i yrkeslivet, sa utbildningsnämndens ordförande Pär Gustafsson, och gav flera goda exempel från sin egen studietid på Angeredsgymnasiet.

Pär drev eget UF-företag och sände direkt från skolans dåvarande radio- och TV-studio när det begav sig.
--Jag lärde mig massor som jag haft nytta av i hela livet, även om jag inte blev journalist som jag tänkte mig då, berättade Pär. Politiken kom emellan.

Mats Widigson återvände till Angeredsgymnasiet för en dag.
Bild:Hanna Johansson
Mats Widigson återvände till Angeredsgymnasiet för en dag.

En annan inspiratör för tillresta utmanare var inkluderingsdoktorn Mats Widigson, som själv arbetade som samhällskunskapslärare på Angeredsgymnasiet innan han började forska om framgångsfaktorer för ungdomar att komma vidare i högre studier. Idag är han utvecklingsledare inom likvärdighet och social inkludering på Center för skolutveckling.
-- Har man inte själv tillgång till akademiska förebilder eller kontakter med människor som kan berätta vart högre studier kan leda, ja då visar mina studier att man kan få den insikten från till exempel lärare, mentorer eller kontakter med arbetslivet. För många unga som jag intervjuat har sådana "agenter" varit helt avgörande för att man sedan lyckats ta en utbildning och komma vidare, trots att ingen i familjen gjort så tidigare, berättade Mats. Eller ens trott på mig.

Zuleyha Yilmaz från Swedbank bjöd på egna erfarenheter av kampen för det första jobbet.
-- Det var först då, när banken gav mig ett fast jobb, som jag kunde skaffa en egen lägenhet och flytta hemifrån. Då kände jag mig riktigt fri för första gången.

De båda stipendiaterna Leila Karam och Avin Mezori berättade om betydelsen av att få lämna Angeredsgymnasiet med ett fett stipendium från Angeredsutmaningen. Leila fick själv 10000 kronor från Stanley Security för sitt arbete för en säkrare arbetsplats och Avin Mezori fick Advokatfirman Vinges stipendium om lika mycket pengar samt sommarjobb och mentor när hon började studera till jurist på Handelshögskolan. Leila läser nu till civilingenjör på Chalmers. Båda ansåg att utmanarföretagen gjort en stor skillnad i deras gymnasiestudier och livet därefter.

Ek-elever höll i dagen.
Bild:Hanna Johansson
Ek-elever höll i dagen.

Dagens konferencierer var EK-eleverna  Shayan Faraj och Saciid Hussein, som styrde konferensen med trygga händer och som också berättade om sina egna studiehistorier och bakgrunder till tiden på Angeredsgymnasiet. Båda lovordade de sina möten med olika företag och organisationer.

Angeredsutmaningen går nu in på sitt sjätte år och hela tiden strömmar det till nya företag och organisationer som vill anta den ursprungliga Utmaningen; "Vad kan ni göra för att underlätta ungdomarnas kontakter med arbetslivet?".

Alldeles nyligen tillkom till exempel turismföretaget Tikitut och friidrottsföreningen Angereds IS.
Vid kick offen fick utmanarna, förutom de tre föreläsningarna, bekanta sig med skolans nya Entreprenörscenter, till vilket de uppmanades att bidra med inredningsdetaljer, reklam och bilder för att påminna eleverna om sin existens. Skälen därtill är nämligen både många och goda. Angeredsutmaningens företag bidrar idag med allt ifrån praktikplatser, sommarjobb, mentorer och handledning till skolprojekt, UF-rådgivare, läxhjälp och studentstipendier.

Mer om detta finns att läsa på www.angeredsutmaningen.se och Mats Widigsons avhandling "Från miljonprogram till högskoleprogram - plats, agentskap och villkorad valfrihet." finns för nedladdning på 
https://gupea.ub.gu.se/handle/2077/32783