"Varje morgon är en ny möjlighet!"


Sabina Sakic Ramovic, Hanna Johansson 2019-10-18

Abdi Ilmi Ali
Bild:Hanna Johansson
Abdi Ilmi Ali

Vi har intervjuat Abdi Ilmi Ali som läser på Ekonomiprogrammet. Han går det sista året på Angeredsgymnasiet och skriver böcker på somaliska.

Abdi är uppvuxen i Somalia, han kom till Sverige när han var 16 år. Abdi kom som ensamkommande barn och visste inte hur han skulle klara sig själv. Allt var helt nytt för honom i Sverige. När han kom hit var allt annorlunda, folket, klimatet, kontinenten, språket. Abdi träffade människor från många olika länder och fick nya vänner. Det var en positiv upplevelse. Han tyckte att det var bra att Sverige är ett mångkulturellt land. Men det tog flera år för honom att förstå hur samhället fungerar.

Abdi har skrivit i 15 år. “Self inreachment” heter den första boken som Abdi skrev. Man kan säga att det är en inspirationsbok med motiverande ordspråk och uttryck. Intresset har kommit från farmor. Inspirationen kommer från svåra tider i livet. Tanken med boken var att motivera andra ungdomar som är i samma situation som han. Boken handlar om att klara sig i livet efter att ha gått igenom svåra tider. Budskapet är: “Until I breathe I have chance to overcome challenges and change them to opportunities”.

Vi frågade Abdi om vad han har lärt sig av de svåra tiderna i livet. Abdi sa att han har lärt sig mycket av de olika erfarenheterna. Han satt i fängelset i sju månader i Somalia för att han var misstänkt för inblandning i en explosion som han var oskyldig till. Han har lärt sig mycket av detta och blivit starkare som person. Abdi tycker att det är viktigt att ha mål i livet. "Varje morgon är en ny möjlighet", menar han. 

Abdi håller även på att skriva en ny bok som heter “Läsning är nyckel till kunskap”. Den handlar om vikten av att läsa. Boken ska inspirera människor, t.ex från Somalia och andra länder som inte haft möjlighet att utbilda sig att läsa så mycket som möjligt, för kunskap ger färdighet menar Abdi. Böckerna har inte blivit översatta till svenska än men det är på gång.   

Vi frågade Abdi om han hade varit bekväm med att skriva på svenska och han sa att det finns saker som han gillar att skriva på svenska men inte att skriva en bok. Han har ännu inte lärt sig svenska så bra så att han känner sig bekväm med att skriva böcker. Han får inte fram sina känslor när han uttrycker sig på svenska. Han menar att han kan uttrycka sig bättre på sitt eget språk. Abdi tyckte att svenska språket var svårt och han trodde att han aldrig skulle kunna lära sig. Han kämpade på och läste många lättlästa böcker på svenska och tittade på svenska filmer trots att han inte förstod något. Han fick hjälp från ceféspråket på “IM” som står för individuell människohjälp för att träna på språket. “IM” är en svensk biståndsorganisation som grundades år 1938 och finns nu i flera länder.

Abdi håller föreläsningar för ungdomar för att kunna uppmuntra de att utvecklas. Han brukar föreläsa på Hisingen, Biskopsgården på “Kreativa platser” som är en förening för ungdomar. 

När han är klar med gymnasiet tänker han försöka starta eget och öppna ett bokförlag för att sprida och översätta sina böcker till flera språk.