Angered erbjuder unik hjälp
för könsstympade flickor


Hafsa Mohamed 2020-02-07

Hafsa Mohamed, Ayaan Mahamud, Jamila Musse, Naciimo Hasan och Nedzmija Rifati från Hela Blomman tillsammans kring ett allvarligt tema.
Hafsa Mohamed, Ayaan Mahamud, Jamila Musse, Naciimo Hasan och Nedzmija Rifati från Hela Blomman tillsammans kring ett allvarligt tema.

Torsdagen den 6 februari uppmärksammades den ohälsosamma traditionen med kvinnlig könsstympning på Blå Stället. På plats var bland annat föreningen Hela Blomman som informerar om ämnet och stödjer flickor som drabbats eller riskerar att drabbas.
-- På Angereds Närsjukhus finns den bästa hjälpen i landet att få för den som vill ha hjälp med sina besvär, berättade Naciimo Hassan för publiken.

Den så kallade Vulvamottagningen, som idag finns på Angereds Närsjukhus, har specialiserat sig på att ge råd och stöd och medicinsk hjälp till kvinnor som drabbats av könsstympning. Den är idag en av två kliniker i landet med denna specialitet. Den andra ligger i Stockholm, på Södersjukhuset.
-- Vi har varit i kontakt med många tjejer som nu kunnat få hjälp med sina svåra besvär sedan de kommit till närsjukhuset, berättar Fatima Afarah, som är ordförande i Hela Blomman, som hon var med och startade på Angeredsgymnasiet för tre år sedan.
Föreningen arbetar med att informera om vad kvinnlig könsstympning (eller omskärelse) är för något. Att det drabbar runt 4 miljoner unga flickor varje år, framförallt i Afrika, att närmare 40000 flickor och kvinnor i Sverige lever med besvären, att det är en livsfarlig tradition och givetvis helt förbjuden i Sverige, som var först i världen med en sådan lag.
-- För grovt brott kan straffet bli tio års fängelse, säger Nedzmija Rifati som är både juridikstudent och del i Hela Blommans styrelse.
På eventet i Blå Stället deltog Hela Blomman tillsammans med företrädare för Stadsdelen Angered, Ungdomsmottagningen, Jämställdhetsmyndigheten, fritidsgården GUTS och Rädda Barnens rikskampanj "Kärleken är fri". Från föreningen Idil deltog Jamila Musse som är mångårig expert på området och har kämpat mot könsstympning i decennier, både i sitt hemland och här i Sverige. Även vår egen gamla skolsköterska Eva Hammad arbetar fortfarande hårt mot traditionen med föreningen Idil eftersom hon genom åren mött många tjejer med svårigheter efter ingreppet i deras kroppar.
Hela Blomman hade under den Internationella dagen mot könsstympning också en stor informationsträff med elever på Språkintroduktion och berättade där om kommande aktiviteter under våren. Mer om föreningen finns att läsa på www.helablomman.se ;