Handsprit förstör händer!


Anton Nilsson 2020-04-28

Bild:Anton Nilsson

Nu i corona tider så spritar väldigt många sina händer däribland de som jobbar inom sjukvården. De använder handspriten varje gång de har träffat någon ny och innan dem kommer in i patientens rum m.m. de träffar då massor av folk dag in och dag ut, eftersom att alla är olika så kan vi tänka att det är mycket mer handsprit än förra året.

En anledning till att vi inte ska sprita händerna så mycket är att handsprit inte hjälper mot något annat än bakterier.

Förutom om vi reser till något annat land och då eftersom handsprit hjälper emot bakteriella sjukdomar som man kanske har fått på händerna. Så handsprit borde du använda mer i andra länder där det kan bli diarrésjukdommar som då inte finns i Sverige.

Jag har märkt att mer och mer folk har fått en bacillskräck på grund av corona och använder allt mer handsprit, visst det är bra för att förhindra smittspridning men det kan även göra så att våra bakterier i kroppen kan dö och sen återbygga nya, under 30 minuter och under de här 30 minutrarna så kan man vara extra känslig mot bakterier.

Handsprit torkar även ut våra händer, jag märker att allt fler människor som hade mjukare händer innan, nu har torra händer och händer som ser väldigt slitna ut på grund av handspriten vi använder så mycket.

Istället för att sprita händerna som bara håller borta bakteriella sjukdomar så borde du tvätta händerna, ett tips är att sjunga blinka lilla stjärna för dig själv då vi ska tvätta händerna i ungefär 30 sekunder.

Något vi användare av handsprit borde göra är att börja tvätta händerna oftare istället för att använda handsprit som kan förstöra händerna och torka ut dem. Låt läkarna få handspriten istället, vi ska inte använda det mot viruset då det bästa är att tvätta händerna, men inte för ofta för då blir händerna torra. Ett bra tips då när händerna är torra är att använda handkräm. 

En anledning till att läkare använder handsprit är för att inte transportera bakterier mellan patienter så de inte gör fler och fler sjuka från olika sjukdomar.

Ja det hjälper med handsprit då de dropparna som kommer från t.ex. en nysning har dåliga bakterier i sig och de där dropparna kan hamna på händerna och det ska vi inte ha i ansiktet och även om man inte tror det så rör man ansiktet mer än en gång om dagen, så då om vi använder handsprit så torkar det bort dropparna som kommer från t.ex. en nysning. 

Man märker även att allt fler använder handsprit då det tar slut på hyllorna i apoteket som annars hade handsprit på. Jag tycker att vi ska sluta använda handsprit och istället använde tvål och vatten för största möjliga skydd mot bakterier och möjligtvis ta död på detta virus.