Yttrandefrihet är inget att ta för givet 


Wilma Frost 2021-02-26

Wilma står med en skylt som det står alla har rätt att utrycka sig med vissa gränser.
Bild:Sabina S Ramovic
Wilma står med en skylt som det står alla har rätt att utrycka sig med vissa gränser.

Jag ville skriva om yttrandefrihet för att det är viktigt för mig. Jag tycker inte man ska ta yttrandefriheten för givet. För mig är yttrandefriheten viktig för att den gör det möjligt att uttrycka mig precis så som jag vill, bara jag inte kränker någon annan eller skriver något som kan vara olämpligt. En annan anledning är för att jag gillar att skriva, jag kan bara tänka mig hur det skulle vara för mig att bo i ett land som har censur. Väldigt tråkigt eftersom jag som person gillar att skriva, är väldigt nyfiken och gillar att säga vad jag tycker och tänker i olika av sammanhang. Det skulle jag inte få göra då.

 

Om man tänker tillbaka i historien så har det inte alltid varit så, att människor fick yttra sig, och särskilt inte kvinnor i Sverige. Under upplysningen så fick kvinnor förfalska sitt ursprungliga namn eftersom de var tvungna att ha ett tillfälligt manligt namn för att få skriva, det tycker jag är skamligt. Jag skulle för fan aldrig acceptera om det ska hända igen, idag eller i framtiden. Det är viktigt för mig att få uttrycka mig och säga vad jag tycker och tänker. När jag får uttrycka mig med de åsikter och tankar jag har, så mår jag bra. Kvinnor hade sämre förutsättningar än män, så har det alltid varit genom historien. Det tycker jag är förjävligt rättare sagt!  

Yttrandefriheten började inte gälla förrän år 1992. Den är en av våra grundlagar och  den yngsta av dom alla (Wikipedia, 2020). I Sverige har man rätt att ha fria tankar och säga nästan vad man vill i massmedia t.ex radio, tv och Internet. Jag tycker att det är viktigt att man får säga sin åsikt, men det finns en gräns för hur man säger det och om man väljer att publicera den. Grundlagen har gränser när det gäller yttrandet. Jag som person får inte kränka någon på grund av religion, kön, funktionsnedsättning, etnicitet m.m. Jag får inte uppmana till hets mot folkgrupp. Om jag bryter mot lagen begår jag brott mot yttrandefrihetslagen, lagen innehåller en hänvisning till tryckfrihetsförordningen, så det är samma straff för yttrandefriheten som för tryckfriheten, så står det i författningen.

Enligt polisen har alla medborgare rätt till yttrandefrihet, mötesfrihet och demonstrationsfrihet. Där får man yttra sina åsikter och förmedla sitt budskap. Polisens uppgift under en pågående demonstration är att se till att man sköter de snyggt och att de som utför demonstrationen gör det under lagliga former. Under en demonstration kan polisen avgränsa ett område. Det gör dom för att utöka säkerheten, samt påverka att de som demonstrerar håller en viss väg. Bryter du mot polisens markering kan du utföra ett brott. Följande brott kan du då begå, antingen störande av allmän ankomst, om du t.ex. saboterar med våld eller oljud. Om du inte tar till dig, när polisen ber dig att flytta på dig då kan du råka ut för att åka fast för   ohörsamhet mot tjänsteman (Polisen, 2020).

En annan plats som jag påverkas av yttrandefriheten är på Internet. Jag använder Internet varje dag, för att kolla på saker som intresserar mig. I skolan använder jag Internet för att söka information som jag sedan använder i mina skoluppgifter. För att få dom mer utförliga och bredda min kunskap. Internet gör det möjligt för mig att följa med i den “ungdomliga världen” med tanke på alla sociala medier. Utan dom skulle nog många känna sig utanför. Internet är så stor del av vår vardag, så jag tror att man inte tänker på att det är tack vare yttrandefriheten vårt nät är så brett och tillgängligt dygnet runt. Hade vi haft en begränsad eller ingen yttrandefrihet, så hade vi inte kunnat vara så fria när det gäller Internet. Men det finns en baksida med Internet och särskilt sociala medier vilket är att rasister, pedofiler, mobbare, psykopater m.m får också ta plats på webbplatsen och sprida sitt budskap och information vilket gör Internet till en jobbig plats för många som råkar ut för detta. Det gör också att vi behöver bli bättre på att vara källkritiska, för att inte tro på något som inte är sant. Alla vill väl kunna kolla på Youtube, eller lägga upp det de vill på sociala medier, eller kunna söka upp den information dom vill?

Idag tar jag det och många andra för givet men det är inte så överallt och det är därför jag vill ta till vara på yttrandefriheten. Yttrandefrihet är inte bara bra för mig som individ, utan för allmänheten och samhället också. Den gör det möjligt för oss att sätta ner foten och uttrycka åsikter, när något känns fel. Friheten leder också till en möjlighet för oss att påverka framtiden. Om man inte har yttrandefrihet så kommer vi inte kunna ta del av utrikesnyheter på samma sätt och få ta del av information om olika nationer, politik, konflikter och andra samhällsfrågor. Nyheter i massmedia kommer få en annan vinkling. I de länder som inte har yttrandefrihet, så bestämmer ju dom som styr vilket eller vilka nyheter eller information som ska visas. Då blir det propaganda, istället för information.
Men vi måste fortfarande jobba med näthatet och det är aldrig okej att kränka eller hoppa på någon på Internet. Trots baksidorna tycker jag att yttrandefrihet är bra. För att den ger oss en enorm frihet att ta del av information, andras åsikter, nyheter och rätten till att sprida våra egna åsikter, tankar och erfarenheter med varandra. Genom tal, rösträtt, böcker, texter, Internet, sociala medier och nyheter.

Min krönika hoppas jag har gett dig som läsare en ögonöppnare varför yttrandefriheten är bra och varför man ska värna om den. För ibland så känner jag att vi människor är bra på att ta den för givet.