Black Lives Matter i mini format


Alice Grimm Larsson 2021-05-07

Clara och Elias med deras projekt
Bild:Alice Grimm Larsson
Clara och Elias med deras projekt

Ettorna på Riksgymnasier arbetade under hösten med ett projekt i kursen estetisk kommunikation som gick ut på att välja ett tema och återge det i form av miniatyrskåp. Media/estet läraren Sabina Sakic Ramovic hade som syfte att få eleverna och andra i skolan att uppmärksamma vad som händer i samhället med hjälp av konst. Arbetsgången gick ut på att eleverna först skulle välja ett aktuellt tema i samhället. Därefter fick eleverna göra en idéskiss och planera upp sina arbeten. Efter planeringen fick de varsin kartong som de skulle göra till ett rum. De fick först tänka ut hur bakgrunden skulle se ut och sen fick de fundera på hur de skulle utforma sina karaktärer. 

 

Jag har intervjuat två av eleverna som jobbat med projektet, Elias Cederholm och Clara Eriksson. Elias Cederholm ville illustrera Black Lives Matter i sitt tittskåp. Black Lives Matter, förkortat BLM, är en människorättsrörelse med ursprung i USA som arbetar mot polisbrutalitet och den systematiska rasism som drabbar svarta afroamerikaner (Wikipedia, 2021). Han ville arbeta med den här händelsen eftersom att han tyckte att det var ett seriöst ämne och att det var väldigt aktuellt då. I bakgrunden av Elias tittskåp ser vi många personer som protesterar och marscherar.

Vi ser även en byggnad som brinner och protester som kan bli våldsamma. Det står flera poliser i vägen för de protesterande och det står två lerfigurer med skyltar som det står BLM på vilket betyder Black Lives Matter. Det är mycket kaos på gatorna. Elias har illustrerat en papperskorg med silverpapper i som föreställer eld. Han använde vanligt glas som glassplitter för att det ska se verkligt ut. 

Med sitt tittskåp ville Elias förmedla att svartas liv spelar roll. Han menar att det inte funkar att poliser dödar svarta. "George Floyd blev oskyldigt dödad. Poliserna riktade pistoler mot honom. En polis satte sitt knä mot hans strupe. De struntade i att George sa att han inte fick luft.", berättar Elias. "Jag tycker att human rights är viktigt, alla är lika värda.", lägger han till.

Elias tyckte att lerfigurerna var roligast att göra. Han tyckte att de var sköna att göra. Det blev ett kreativt flöde tyckte han. Glaset var också kul att hålla på med tyckte han. "Den största utmaningen med projektet var att komma på bakgrunden och att ställa upp lerfigurerna", menar Elias. Han tyckte att projektet var kul att hans kreativa sida kom fram men att det var lite svårt.


Andra elevers projekt med temat Covid och kärlek
Bild:Alice Grimm Larsson
Andra elevers projekt med temat Covid och kärlek

Clara Eriksson har gjort samma uppgift fast hon har gjort ett tittskåp om naturen. "Jag valde budskapet, för jag älskar naturen. Jag vill att människor ska ta vara på naturen och inte skräpa ner. Jag tog naturbilder, jag tänkte på sensommar/tidigt höst, oktober ungefär för att det är så färggrant.", berättar Clara. I hennes tittskåp ser vi en person på en fälld trädstam. Vi ser bilder som Clara har tagit själv runt Angeredsgymnasiet och på en sjö. I hennes tittskåp finns en bänk gjord av kartong, där ser vi träd och några svampar. Eleverna och även Clara använde ingredienser från naturen,  såsom stenar, löv och sand. Claras budskap med tittskåpet är att inte skräpa ner i naturen och att ta vara på det vi har. Att försök njuta när man sitter ute i naturen. 

Hon tyckte att det roligaste med projektet var att pyssla. "Jag gillar att pyssla överhuvudtaget. Det mesta var roligt.", säger Clara. Hon tyckte att det svåraste med projektet var att få leran att göra som hon ville, att få den mjuk och att få den att formas på rätt sätt. Slutligen frågade vi hur Clara upplevde projektet, hon svarade då: "Det var roligt, jag är naturmänniska och tycker att det är roligt att jobba med naturen."

Jag tyckte att detta projekt var spännande och givande att ta del av på grund av att de tar upp viktiga ämnen på ett estetiskt och snyggt sätt.