Bamba maten
- ät tills du blir mätt


Anton Nilsson 2021-05-21

Ann Wandeby, servicechef på Angeredsgymnasiet. 
Bild:Exaktafoto
Ann Wandeby, servicechef på Angeredsgymnasiet. 

Vi i Angeredswebben har pratat med Ann Wandeby som är servicechef på Angeredsgymnasiet. Det vi ville veta var mycket om hur maten fungerar och hur det är nu i coronatider, och hur saker är vid bamba för att få en inblick i hur matsituationen fungerar. Men även för att få veta hur mycket pengar de har att laga mat för och vad de behöver följa när det gäller maten.

Ann berättade för Angeredswebben att de följer livsmedelsverket NNR 2012 (Nordiska Näringsrekommendationer för ungdomar 16-19) och att det även ska vara tillräckligt för att ge en tredjedel av dagsbehovet. Men alla får äta hur mycket de vill tills de blir mätta, fast resten av dagen är det vårdnadshavarnas ansvar att stå för mat. Men det Ann berättar är att de försöker gå efter tallriksmodellen och att det blir ganska lågt utbud av både grönsaker och mat då det tar lång tid vid serveringen. Jag frågade även om varför dem inte la upp maten till eleverna och detta är för att det inte ska vara stort matsvinn och ifall eleverna tar det de gillar så blir det inget stort matsvinn.   

Ann berättade även om hur mycket pengar dem har att laga för till varje elev som då blir bestämd utifrån historiska fall, dem gör även en budget varje kalenderår, de har då 11 kronor per elev att få laga mat för och för de här 11 kronorna så lagar dem en näringsrik måltid. Maten som blir vald planeras oftast 2-3 veckor innan matsedeln för att maten ska variera mellan fågel, kött, fisk, vegetariskt, potatis, ris och pasta för att det ska bli en balans under veckan eller månaden utifrån näringsrekommendationerna. 

De lagar nu mat till färre elever än de 953 eleverna som fanns innan coronapandemi och nu lagas det mat till ungefär 400 elever vilket betyder att dem nu sparar de pengarna som inte används till de andra eleverna som inte är i skolan.