Trött i skolan?
Motivationen i skolan är viktig för att lyckas. Själv tappade jag motivationen att gå till skolan för ett par år sen, jag tänkte till och med att jag skulle hoppa av skolan helt, och de flesta av mina kompisar har tänkt något liknande nån gång.
Det som jag upplevt under mina år i skolan är att lärarna på de flesta skolor har mest fokus på lektionerna och ämnet som om de inte hinner fråga eleverna hur de mår. Jag tycker att fler lärare borde ändra på detta eftersom på min nuvarande skola, Riksgymnasiet i Angered, så är det helt annorlunda. Såklart så sköter lärarna sitt jobb och lär oss det vi ska lära oss, men i början av lektionerna brukar de flesta lärarna fråga oss hur vi mår. Bara en sån liten grej får iallafall mig att känna mig lite mer taggad inför lektionen.
Sen på rasterna så kan det sitta några elever och lärare vid borden och prata om allt som inte har med skolan att göra. Vilket jag tycker är väldigt viktigt.
När jag kom till Riksgymnasiet var detta helt nytt för mig och i början tyckte jag nästan det var lite konstigt jämfört med min tidigare skolgång. Nu tycker jag att det gjort en sjukt stor del av min känsla av trygghet i skolan. Att känna sig trygg i skolan är bland det viktigaste av allt, känner sig eleverna inte trygga i skolan så kommer dom inte dit. Av egna erfarenheter så påverkar det också hur vi elever jobbar.
Enligt undersökningen "Attityder till skolan 2018" gjord av Skolverket så tycker omkring 65% av eleverna i skolan att de trivs och är motiverade till skolan. Detta betyder att 35% av eleverna känner sig mindre motiverade till skolan, vilket faktiskt är en ganska stor siffra, tycker jag.
Jag tror att en stor anledning till att nästan hälften av eleverna känner sig omotiverade är att gemenskapen i skolorna inte är tillräckligt stor. Det är många som är ensamma på rasterna eller så ser man bara små "kompisgrupper". Jag har själv varit med om detta.
Skolverket skriver "Strukturerad och varierad undervisning, tillitsfulla relationer mellan lärare och elever samt ett aktivt värdegrundsarbete är förutsättningar för detta."
Det jag vill framföra är att "tillitsfulla relationer" är otroligt viktiga i skolan och att eleverna jobbar mycket bättre om dom litar på lärarna och känner sig trygga. Såklart så kan dock inte lärarna glömma bort deras jobb. De är ju faktiskt i skolan för att undervisa. Om lärarna lägger för mycket fokus på annat än undervisning kan det faktiskt ge en negativ effekt istället, alltså att lärarna helt enkelt glömmer bort vad deras jobb är och att vi elever inte lär oss något.
Jobbar du på en skola och läser detta vill jag att du tänker på att visa eleverna att du faktiskt är i skolan för deras skull, och en så simpel fråga som "hur mår du idag" kan göra mycket för elevernas motivation.