Konstgjorda hjärnor tar över


Clara Eriksson 2023-05-05


Det har anordnats Digidagar för Riksgymnasiet nere på KulturAtom. Under Digidagarna jobbade eleverna med AI. AI står för Artificial Intelligence, detta betyder att man får hjälp av datorn att göra olika saker.

Digidagarna pågick under två dagar. Vi tyckte att dessa dagar var roliga, vi alla använder AI på ett eller annat sätt. Den första dagen samlades vi nere i KulturAtom och blev introducerade till AI genom en film om det, vi fick sedan första delen av våran uppgift dessa dagar förklarad för oss samt att vi blev indelade i grupper. Vi delade sedan upp oss gruppvis i olika klassrum. Första delen av våran uppgift dessa två dagar var att ta fram en berättelse med hjälp av ChatGPT som är en chatrobot som kan svara på frågor eller skriva texter. Vi skulle sedan välja ut en eller flera meningar som vi skulle fortsätta jobba med dagen efter. 

På morgonen den andra dagen samlades vi i klassrummen igen för att fortsätta arbeta. Vi skulle då använda texten som gjordes i ChatGPT dagen innan, för att göra en eller flera bilder i Dall-E 2 som är en modell känd för förmågan att skapa kollage bilder baserade på textbeskrivningar. Vi skulle sedan också skapa musik med hjälp av AIVA (Artificial Intelligence Virtual Artist) som är en digital kompositör. Den används för att skapa musikspår med hjälp av en robot. Vi skulle sedan sätta ihop ett bildspel i Google Pesentationer som handlade om det arbete som vi gjort dessa två dagar. 

Jag själv visste faktiskt inte om att just dessa program fanns, så det tyckte jag var coolt. Jag tyckte också det var bra att veta att det finns sådana här program om man någon gång inte vet riktigt vad hur man ska fortsätta skriva på sin historia kan man skriva in vad man kommiit på där och sedan få lite nya tankar på sin text, samt lite nya ideér kanske.