Logga Upp

Sök          Sökhjälp
annons2
annons3
Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Coronainformation på våra
hemspråk räddar många liv


Abdifatah Aydid Hassan 2020-03-24

Zamzam Aweys Ali delar ut informationsblad på somaliska för att minska risken att människor inte förstår hur vi skall skydda oss från viruset. Själv bär hon matchande munskydd för att förstärka allvar och skydd på samma gång.
Zamzam Aweys Ali delar ut informationsblad på somaliska för att minska risken att människor inte förstår hur vi skall skydda oss från viruset. Själv bär hon matchande munskydd för att förstärka allvar och skydd på samma gång.

--Mer än en tredjedel av de första dödsfallen på grund av Coronaviruset i Stockholm har drabbat svensksomalier. Det säger något om samhällsinformationen och kulturella skillnader, säger Jibril Hirsi på Ekonomiprogrammet. På bara några timmar fick han igång en bred informationskampanj där elever i två klasser startade upp med att mailbomba, twittra och instagramma landsmän och kamrater på hemspråk för att bidra till minskad smittspridning.

När Jibril Hirsi på Ekonomiprogrammet fick höra larmet från Svensksomaliska Läkarföreningen - att sex av de 15 första dödsfallen på grund av Coronaviruset i Stockholm drabbat svensksomalier - ville han dra i nödbromsen och göra skillnad.
--Under en hel skoldag har jag och mina klasskamrater, samt ettorna på Ekonomiprogrammet, startat en mediakampanj där vi går ut i alla våra sociala nätverk och informerar om hygienregler och om hur man skall bete sig för att stoppa smittan. Jag tror att vi nådde flera tusen männisor bara på några timmar, berättar Zamzam Aweys Ali som också varit ute i friska luften och delat ut Folkhälsomyndighetens informationsblad på somaliska.
--Jag har även satt upp lappar i trappuppgångarna där jag bor, berättar Zamzam.
Analysen från Svensksomaliska Läkarföreningen var att sex av de 15 första Coronarelaterade dödsfallen i Stockholm hade drabbat somalier, där dessutom fem av dem kom från samma förort. Man spekulerar i om det är brist på somalisk samhällsinformation, kanske fel information med tanke på att många vuxna inte kan läsa, trångboddhet eller kulturella vanor som kindpussar och storfamiljer som är orsaken.
--Det kommer man säkert att hitta förklaringar till så småningom, tror Jibril.
--Men jag tänker att redan nu kan i alla fall vi alla unga som har möjlighet att hjälpa de äldre generationerna med information göra det. Och vi MÅSTE göra det! Det gäller säkert inte bara somalier utan många andra invandrargrupper i Sverige också, tror han.
Jibril hänvisar till Folkhälsomyndighetens många översättningar som finns att hämta på  https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/skydda-dig-och-andra/information-pa-olika-sprak/  och där man lätt kan ladda ner jättebra information för att lägga ut i sina egna flöden.
Zamzam har också hittat många exempel på annan bra information på nätet;
--Men det gäller ju att vara källkritisk och kolla all fakta dubbelt. Just nu är det många som är ute och luras på nätet också - det är ju egentligen livsfarligt när man har med en dödlig pandemi att göra.
Karolina i EK19, som själv har släkt och vänner i Polen noterar att informationen där är lite annorlunda än i Sverige;
--I Polen lägger man mycket kraft på att informera om att inte betala med kontanter. Eftersom jag jobbar med handel vet jag ju att många betalar kontantfortfarande i Sverige också, så det tänker jag varna för i mina flöden.
Mer om ekonomielevernas viruskampanj kan du läsa i stadstidningen Vårt Göteborg på 
https://vartgoteborg.se/ovrigt/extra-informationsinsatser-om-covid-19-pa-olika-sprak/

Tipsa en vn Skriv ut



Matsedel

Angeredsutmaningen

Ensamma barn

Skriv i Angeredswebben

Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.

Testannons 1

Testannons 2

Testannons 3

Angeredsgymnasiet FB

Angeredsgymnasiet Insta