Logga Upp

Sök          Sökhjälp
annons2
annons3
Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

91000 kronor i stipendieregn
fördelades i år på 18 studenter


Hafsa Mohamed 2020-06-12

Sammanlagt 18 lyckliga stipendiater från alla skolans utbildningar fick vara med och dela upp 91000 kronor i stipendier.
Sammanlagt 18 lyckliga stipendiater från alla skolans utbildningar fick vara med och dela upp 91000 kronor i stipendier.

Tänk att det ändå blev ett (nästan) alldeles vanligt studentfirande trots alla varningar, restriktioner och förbud under våren. Den 2 och 3 juni lyckades i alla fall Angeredsgymnasiet genomföra inte mindre än sju olika studenthögtider i nedskalat och Coronaanpassat format enligt alla Folkhälsomyndighetens och konstens regler. Med sig ut i gröngräset och det vackra solskenet öster om skolan kunde 18 av avgångseleverna dessutom glädja sig extra mycket åt att ha fått vara med och dela på stipendiepotten, som i år uppgick till 91000 kronor.

-- Det var fantastiskt roligt att vi till slut fick vårt studentfirande på skolan. Ett tag såg det ju ut att inte bli någonting alls. Men vi kände faktiskt att skolledningen lyssnade på oss när vi protesterade mot en sådan avslutning, säger Abdullahi Ahmed på Vård- och omsorgsprogrammet och som fram tills alldeles nyligen också var Elevkårens ordförande på skolan. Hans klass sprang ut på morgonen under andra dagen.

-- Vi fick med oss fina minnen från studenten även om den blev i mindre skala än vi hade tänkt oss när vi började gymnasiet, säger Shayan Faraj som med sin ekonomiklass ändå försökte få till en schysst champagnefrukost innan det var dags att som sista klass av sammanlagt sju springa ut i Angeredsparken öster om skolan på eftermiddagen. 

-- Alla fattar ju vad det var som hände med pandemin under våren och att det faktiskt fanns många olika hänsyn att ta. Men jag är glad att man också brydde sig om vad vi studenter tyckte, kände och behövde, fortsätter Shayan som tillsammans med hundratusentals gymnasieelever i Sverige pluggat hemma på kammaren under hela våren för att bidra till minskad virusspridning.

Studentfirandena 2020 innebar att nästan alla elever, förutom de på Riksgymnasiet, kom tillbaka till skolan först på studentdagen - efter att ha studerat hemma vid datorn sedan  regeringsbeslutet om karantän den 18 mars. Riksgymnasieeleverna fick däremot fortsätta att läsa i skolan efter rigorösa uppstramningsrutiner med spritning, social distansering och förstärkta hygienrutiner.

Så med klassvisa studenthögtider med skolans eget husband, legalt bubbel, minilunch, tal, sång och stipendieutdelning kunde klasskamraterna i avgångsklasserna så mötas en sista gång efter drygt 10 veckors rekordkarantän. Endast mentorer och rektor var på plats och övriga lärare fick ta farväl på distans, liksom föräldrar, vänner och släktingar som i vart fall inte fick hänga runt skolan den här gången.

Inte heller Angeredsutmaningens alla stipendiedonatorer deltog på plats eftersom de antingen var i riskgrupp själva eller förbjudna av sina arbetsgivare att delta i publika event utanför sina verksamheter. Men stipendier blev det som sagt.

Advokatfirman Vinges Mångfaldsstipendium delades i år ut för 17:e gången och i år blev det Fadak, Shayan och Muna som fick löftet om 10000 kronor i cash vardera samt sommarjobb på advokatbyrån och egen personlig mentor så fort de startar upp studierna på universitetets Juristprogram.

Theodor och Hanne Mannheimers fonder premierade i år Jibril, Hodan och Hanan för gott civilkurage, goda gärningar och rakryggade initiativ med 5000 kronor vardera. Förre kårbossen Abdullahi fick den lokala Rotaryklubbens årliga stipendium för Unga Ledare i Angered med 5000 kronor och Vanessa fick Stena Rederis nyinstiftade stipendium Stena Care Scholarship som belöning för att ha visat stor omtanke och gott kamratskap i situationer där detta verkligen krävts.

-- Omtanke är ett av våra honnörsord på Stena och då är det förstås jätteroligt att få vara med och uppmuntra studenter till att just visa omtanke i ord och handling, berättar företagets personalchef Linda Mickelson.

Ett annat nytt stipendium för året är det branschledande hållbarhetsföretaget RagnSells Miljöstipendium, som detta första år går med vardera 5000 kronor till Sara, Julia och Danyah som alla tre övertygat stipendiejuryn om egna betydelsefulla omläggningar av sina livsstilar i riktning mot ett mera hållbart samhälle.

-- Framtiden kräver att vi alla ställer om till ett samhälle som är hållbart i alla avseenden och årets stipendiater har visat att de lärt sig och förändrat både sig själva och sina omgivningar att leva mera hållbart, berättar RagnSells välkände hållbarhetschef, Pär Larshans, som också var med och startade upp Angeredsutmaningen för sju år sedan;
-- Vi gjorde ju detta för att det är så viktigt med företagsengagemang i skolan om eleverna skall få den bästa förberedelsen för arbetslivet, säger Pär.

-- Och detta är förstås lika viktigt idag som det var då för sju år sedan. Det är verkligen kul att se att så många företag på olika sätt ställer upp för skolans elever idag med allt ifrån läxläsning, praktikplatser, sommarjobb, mentorer och stipendier.

Adlerbertska Premiestiftelsen delade i år ut ett stipendium på vardera 3000 kronor i varje avgångsklass. Semi, Lobna, Sara, Antonio, Britney, Leyla och Zeinab fick var sitt stipendium baserat på goda studieresultat, hög närvaro och gott kamratskap. Därmed hade sammanlagt 91000 kronor fördelats.

Du som inte tar studenten i år kan förstås gärna låta dig inspireras av dem alla och redan idag gå in på www.angeredsutmaningen.se för att förbereda egna nomineringar till stipendier under 2021. Ju längre startsträcka desto lättare att hinna visa stipendiejuryn att man levt upp till varje stipendiums unika kriterier.


Tipsa en vän Skriv utMatsedel

Angeredsutmaningen

Ensamma barn

Skriv i Angeredswebben

Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.

Testannons 1

Testannons 2

Testannons 3

Angeredsgymnasiet FB

Angeredsgymnasiet Insta