Fyrklövern från Angeredsgymnasiet
tar plats i nya Ungdomsfullmäktige!


Hanas Kamil 2021-11-24

Angeredsgymnasiets nya fyrklöver i Ungdomsfullmäktige, Hodan, Maryan, Julia och Aden.
Angeredsgymnasiets nya fyrklöver i Ungdomsfullmäktige, Hodan, Maryan, Julia och Aden.

De gjorde det, Hodan, Aden, Julia och Maryan! Med start i januari sitter de alla fyra i nästa års Ungdomsfullmäktige i Göteborg efter att valresultatet nu är räknat. Det innebär att Angeredsgymnasiets ungdomspolitiker tillsammans nu sitter med nästan fem procent av rösterna i fullmäktigesalen när det skall fattas viktiga ungdomsbeslut det kommande året.

-- Jättekul att komma in i Ungdomsfullmäktige. Jag tror verkligen att vi kommer att lära oss väldigt mycket om demokrati och om politik under det här året, säger Aden Said Mohamud, som valdes in på löften om att vilja vara med och skapa fler mötesplatser för integration för unga i Göteborg.
Hodan Ibrahim, som fick mängder av röster på sitt förslag om att öka "privacyn" i omklädningsrummen håller med;
-- Det kommer att bli väldigt spännande att träffa alla andra ungdomar i fullmäktige och också att möta våra vuxna politiker som hänger i de där fina lokalerna.
Klasskamraterna Julia Kotlinska och Maryan Oog, invalda på vallöften om ökade rabatter för göteborgsungdomar på kommunens gemensamma anläggningar som Liseberg, Ullevi och Scandinavium, respektive en satsning på ämnestävlingar mellan skolorna i Göteborg, är också  mycket spända inför starten; 
-- Nu skall vi först få en tvådagars utbildning för att lite bättre förstå hur det politiska spelet går till, berättar dom.
Julia säger att hon tycker att det skall bli spännande att få vara med och kunna förändra saker för barn och ungdomar i Göteborg.
-- Helt underbart faktiskt, fyller Maryan i och får medhåll av de andra. Det är en helt ny möjlighet att kunna vara med och påverka i sitt samhälle, menar de.
Vilka egna förebilder har de fyra nyvalda politikerna som ledstjärnor för ett bra ledarskap, kan man undra?
-- Mamma, svarar både Maryan och Julia.
-- Pappa, kontrar Aden. Medan Hodan namnger en lärare som exempel på någon som är snäll och hjälpsam mot alla.
Inspirationen då?
Maryan kollar på massor av film. Hodan läser jättemycket och ser en hel del på TV och tar långa promenader. Julia kollar TV-serier, när hon inte umgås med familjen. Aden, däremot, låter sig inspireras av långa simturer och häng med kompisar. 
Alla fyra inser att de under det kommande året får möjlighet att arbeta med många fler politiska frågor än de som var deras huvudparoller i valet i början av november.
-- Men jag fortsätter att brinna för min kärnfråga, säger Julia.
-- Att samhället kan bli bättre på att ge fler alternativ till en bra fritid också för barn och ungdomar som inte har rika föräldrar. 
Hodan påminner om att det förstås är fritt fram för alla elever på skolan att nu bidra med bra förslag som de vill att "Fyrklövern" tar med sig till Ungdomsfullmäktige i januari.
Och apropå valet, som avslutades 15 november. Valdeltagandet landade i år på drygt 17 procent för hela kommunen. I Nordost något lägre. På Angeredsgymnasiet röstade nästan en tredjedel av de som fick under 18 år, vilket är ett valresultat som står sig mycket väl i jämförelse med andra gymnasieskolor. De fyra vallokomotiven Hodan, Aden, Julia och Maryan lyckades med andra ord väl med att mobilisera sina skolkamrater.
-- Det är bra att våra elever visar att ungdomarna här i förorten engarerar sig och bryr sig, tycker Maryan.

Läs också;
http://angeredswebben.se/skolan-1/fyra-starka-kandidater-tilla-ungdomsfullma-ktige