Logga Upp

Sök          Sökhjälp
annons2
annons3

Dokumentärfilmare med demokratifrågorna i sikte


Yusuf Abdi 2022-10-29

Journalisten Jan Scherman var mycket glad över samtalet med ekonomieleverna.
Journalisten Jan Scherman var mycket glad över samtalet med ekonomieleverna.

Vad händer med demokratin när människor avstår från att rösta i valet? Hur blir det med ungdomars inflytande om de inte upplever att någon vuxen lyssnar? Och vilken bild ger media av livet i ett så kallat utanförskapsområde? Dessa och många andra viktiga frågor hade stockholmsjournalisten och tidigare TV4-chefen Jan Scherman och ett dokumentärfilmsteam med sig till ett spännande samtal på en företagsekonomilektion på skolan.


På ett litet kick förvandlades hela klassrummet E18 till en riktig filmstudio. Full av elever förvisso, men också med två snabbfotade kameramän, en mycket fokuserad ljudtekniker och därtill en filmregissör med full koll på allt som hände i rummet. Också en av landets mest erfarna och välkända journalister, Jan Scherman, som ägnat ett helt yrkesliv åt att försöka bevaka, försvara och stå upp för demokratin i tidningsartiklar, TV-program och böcker. Nu var han i Angered för att lyssna på ungdomar eftersom han är riktigt oroad över vad som händer med det demokratiska samtalet i landet;
--När träffade ni en politiker senast?, undrade Jan.
--De brukar bara dyka upp några dagar innan valet, svarade någon.
--Vilka röstade i valet?
Drygt hälften räckte upp handen.
--Röstade era föräldrar i valet?
Jodå, flera hade gjort detta. Men här fanns också elevröster som verkligen kämpat med att få  föräldrarna att förstå vikten och nyttan av att gå och rösta - men misslyckats.
Just nu är Jan Scherman och ett filmteam från Storyfire i full färd med att producera en långfilm med det utmanande temat "Hur länge varar demokratin?". Jan reser runt i landet - och utanför - i sin jakt på de goda exemplen som slåss för att demokratin skall värnas och utvecklas. Men också för att visa på hot och begränsningar, som går i rakt motsatt riktning. För sådana finns det gott om just nu.
Ekonomieleverna kom med flera fina och aktuella exempel på demokratimyntets båda sidor.
--Politikerna gör nog så gott de kan, menade någon.
--Fast det blir ju aldrig som de sagt, kontrade någon annan.
--Hur tror de att vi upplever att bli kallade utsatta områden? Då gör man ju sig utsatt!, menade ännu en.
I Angereds centrum var valdeltagandet i år 61%, i Gårdsten 56%, Lövgärdet 50%, Hammarkullen och Hjällbo 54%.
--Vad händer då med folkstyret och medbestämmandet, undrade Jan?
--Människor känner sig utanför och tror inte att de kan göra skillnad. Det blir som ett annat samhälle utanför det svenska, svarade en elev.
--Men, vi som har utbildning och vet hur demokratin kan fungera har förstås ett ansvar att aldrig ge upp, kontrade en annan.
Jan Scherman och hans filmteam var imponerade över hur mycket klokskap som rymdes bland eleverna i Angered. Det skapar hopp, menade de, samtidigt som både Sverige och världen är full med nättroll, fake newsproducenter och odemokratiska krafter som vill splittra och dra isär människor. Filmen kommer att visas på biograferna om ungefär ett år. Först då kan  ekonomieleverna se sig själva på vita duken. 


Tipsa en vän Skriv utMatsedel

FOTOKURS 2023

Angeredsutmaningen

Ensamma barn

Skriv i Angeredswebben

Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.

Testannons 1

Testannons 2

Testannons 3

Angeredsgymnasiet FB

Angeredsgymnasiet Insta
Angeredswebben
Ansvarig utgivare:   Rickard Strid
Webmaster:   Rickard Strid
Redaktion:   Signe, Elias, Nellie, Clara, Olle, Lova, Engla, Sabina Sakic, Torbjörn, Alexander