Logga Upp

Sök          Sökhjälp
annons2
annons3

Aysel och Masuma på väg
mot Ungdomsfullmäktige


Hafsa Mohamed 2020-11-09


På senare år har det ALLTID suttit representanter från Angeredsgymnasiet med bland de 81 ledamöterna i Ungdomsfullmäktige och så tycker klasskamraterna Masuma Rustamli och Aysel Shiraliyeva i EK20 att det skall fortsätta.
Masuma ställer upp i valet för att bland annat slåss för skoluniformer och mot nationella prov.  Aysel vill ha ansiktsmasker till alla och mer idrott i skolan och en hel del andra förbättringar för unga i Göteborg.

Valet till Ungdomsfullmäktige 2021 i Göteborg pågår som bäst och avslutas måndag 16 november. Alla som fyllt 12 men inte 18 år och är skrivna i kommunen kan rösta och kandidera. Det senare valde alltså Aysel och Masuma. Masuma för andra gången, faktiskt;
-- Jag var med redan i sjuan när jag gick på Nordhemsskolan i stan. Det var jättekul och väldigt lärorikt, minns hon.
-- Det här är ett jättebra sätt att lära sig om politik och faktiskt få vara med och styra lite grann redan medan man går i skolan.
Precis som Aysel kommer hon ursprungligen från Azerbadjan. Men medan Aysel är född i Sverige kom Masuma hit för fem år sedan.
-- Det ger oss lite olika perspektiv, tror jag, säger Aysel, som haft längre tid på sig att studera vad som verkligen görs och inte görs för barn och ungdomar i kommunen. Själv har hon till exempel redan hunnit spela fiol i fem år och uppskattar Kulturskolans möjligheter för att möta kultur i ung ålder. Men idrott vill hon se ännu mer av.
-- Jag tycker att vi borde ha fler idrottslektioner på gymnasiet. Det skulle få alla elever att må bättre och lektionerna i de övriga ämnena skulle vinna på detta också.
-- Detta kan vara i form av längre idrottslektioner eller fler idrottslektioner per vecka, fortsätter Aysel, som också vill kämpa för att skolan skall erbjuda alla elever skyddsmask,
-- Covid-19 har börjat öka igen och vi behöver verkligen skydda oss och tillsammans försöka minska spridningen, säger hon.

På sin fritid gillar hon att hålla på med musik och att spendera tid med sina nära.
-- Men på grund av Corona har vi blivit väldigt begränsade. Därför bör vi alla tillsammans försöka minska smittspridningen genom att använda skyddsmasker så att vi kan bekämpa viruset och kunna övergå till vår gamla livsstil, menar Aysel, som tycker att skolorna borde tillhandahålla masker till alla.
Masuma, som hunnit med att  gå många år i skolan i tjejernas gemensamma hemland, vill ta med sig en lite mer ovanlig fråga till Ungdomsfullmäktige, om hon blir invald ännu en gång;
-- Jag skulle vilja införa skoluniformer här också, som vi hade i Azerbadjan. Det låter kanske lite töntigt för en svensk kille eller tjej. Men det var faktiskt jättebra. Alla hade samma kläder. Det var ingen stress över märkeskläder eller över konkurrens om föräldrarna skulle ha råd eller inte att köpa nya kläder hela tiden. Man blev mindre bedömd för sitt utseende. Alla såg likadana ut och man kunde koncentrera sig på att hänga och att plugga istället. Det var faktiskt jättebra och väldigt coolt, menar Masuma.
-- Också många elever på Angeredsgymnasiet har personliga erfarenheter av detta. Och många som jag talat med tycker att det var bra med skoluniformer.
En sak som Masuma däremot inte gillar alls är nationella prov, som hon menar verkligen stressar upp barn och ungdomar till ingen som helst nytta för lärandet.
-- På min gamla skola var det till exempel en elev som svimmade för att hen mådde så dåligt av att stressa upp sig för provet. Jag menar att det finns massor av andra möjligheter för en bra lärare attt hålla koll på vad eleverna kan och vad de skall ha för betyg, säger Masuma.
Aysel kandiderar i Angereds stadsdel och Masuma i Norra Hisingen. Hela valet och röstningen kan du följa på hemsidan ufval.goteborg.se  där du som är skriven i Göteborgs kommun och ännu inte fyllt 18 år kan gå in och göra ditt val senast 16 november.
-- Ju högre valdeltagande vi når upp till desto mer kommer de vuxna politikerna i Göteborg att ta angeredsungdomar på allvar, tror Aysel och pekar på att presidentvalet i USA alldeles nyligen tog tidernas rekord i just valdeltagande;
-- Det är typ inne nu att rösta för att försvara demokratin.

 


Tipsa en vän Skriv utMatsedel

FOTOKURS 2023

Angeredsutmaningen

Ensamma barn

Skriv i Angeredswebben

Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.

Testannons 1

Testannons 2

Testannons 3

Angeredsgymnasiet FB

Angeredsgymnasiet Insta
Angeredswebben
Ansvarig utgivare:   Rickard Strid
Webmaster:   Rickard Strid
Redaktion:   Signe, Elias, Nellie, Clara, Olle, Lova, Engla, Sabina Sakic, Torbjörn, Alexander