Logga Upp

Sök          Sökhjälp
annons2
annons3

AZ Stipendiet till Aysel i hård
konkurrens med förortssverige


Rem Alahmad 2023-08-08

<span>Aysel Shiraliyeva tillsammans med stipendiestiftelsens samordnare och sommarnotarie på advokaterna Hurtig & Partners, Elias Brocker t v, och advokat Abraham Zeito.</span>
Aysel Shiraliyeva tillsammans med stipendiestiftelsens samordnare och sommarnotarie på advokaterna Hurtig & Partners, Elias Brocker t v, och advokat Abraham Zeito.

Aysel Shiraliyeva, vår tidigare elevkårsordförande, har utsetts till årets mottagare av AZ Stipendiet inför sina kommande juriststudier vid Handelshögskolan i Göteborg. I en stark konkurrens med blivande juriststudenter från förorter i hela Sverige, var det Aysel som slutligen lyckades vinna juryns förtroende.

Med stipendiet kommer Aysel att tilldelas en summa på 50 000 kronor, en helt ny dator samt fullt betald kurslitteratur. Inte minst betydelsefullt är därtill möjligheten till en praktikplats vid den framstående advokatbyrån specialiserad på brottmål, "Hurtig & Partners". Denna möjlighet kommer att ge henne praktisk erfarenhet inom området.

Aysel ser med entusiasm fram emot sina juriststudier och är tacksam för den unika möjligheten som AZ Stipendiet har erbjudit henne. Konkurrensen var ju benhård.

-- Ja, vi har verkligen haft både många och starka sökanden från hela landet. Stipendiet vänder ju sig till förortsungdomar som drömmer om att bli advokater, åklagare eller domare och vill plugga juridik. Vi vill att stipendiet skall hjälpa till att inspirera och stötta med att uppfylla drömmarna, säger den välkände göteborgsadvokaten Abraham Zeito som grundade stipendiet och själv lånat ut sina initialer till stipendiumnamnet. I juryn finns några av Abrahams advokatkollegor med klappande hjärtan för förorten.

-- Vi tycker att  Aysel har haft en otroligt inspirerande resa. Både hon och hennes familj har fått kämpa i motvind, men aldrig gett upp. Det är kul att få läsa att så unga människor har ett sånt enormt driv och fortsätter att drömma utan att ge upp, säger han.

Aysel själv är förstås överlycklig och ser verkligen fram emot juridikstudierna i höst. Våren 2028 skall hon vara klar;

-- Jag har drömt om detta ända sedan jag var liten, berättar hon. 

-- Jag kan verkligen se mig i flera av de olika yrkesroller som jurister kan gå in i. Och jag är så glad över att redan på Angeredsgymnasiet ha fått komma i kontakt med flera.

Abraham Zeito är en av de mest anlitade brottmålsadvokaterna i Göteborg med omnejd. Han instiftade stipendiet för att han vill göra skillnad för förortsungdomar som vågar följa sina drömmar.

-- Vi vill att ungdomar ska våga drömma om ett bra liv fritt från kriminalitet och missbruk. Vi vill vara med från en dröm till examen. Visa att det finns alternativ och att människor faktiskt bryr sig om dig för att du är just den du är. Man ska aldrig skämmas över sitt ursprung, sitt namn eller utseende. Vi är de vi är och det är det som gör oss unika och utvecklar samhället. Många skäms tyvärr och söker framgång och gemenskap på fel väg i livet. Man kanske inte tror att det finns valmöjligheter.

-- För mig är frihet att man har valmöjligheter. Vägen med kriminalitet slutar bara upp med cell eller kista. Det är bara att välja, men mörkret som det medför undgår ingen. Alla gör vi våra misstag och ingen väg är spikrak; ibland måste man kanske stanna upp och backa två steg för att kunna fortsätta framåt. Ungdomarna måste förstå det. Utanförskap ska brytas genom gemenskap och frihet. Vi vill att ungdomarna ska välja friheten. Och vi kommer inte att sluta med vårt arbete förrän alla ungdomar känner sig fria.

AZ Stipendiet söker man på hemsidan azstipendiet.se och Abraham Zeito hoppas att det blir många från skolan som söker också  till våren. Förra året var det också en Angeredstjej, Majdolin Kamo, som fick stipendiet när det delades ut för allra första gången.

-- Angered två år i rad imponerar förstås med tanke på att ungdomar från alla Sveriges förorter får vara med och ansöka, avslutar Abraham Zeito.

Angeredsgymnasiet är stolta över dig Aysel och önskar dig stort Lycka till .
Tipsa en vän Skriv utMatsedel

FOTOKURS 2023

Angeredsutmaningen

Ensamma barn

Skriv i Angeredswebben

Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.

Testannons 1

Testannons 2

Testannons 3

Angeredsgymnasiet FB

Angeredsgymnasiet Insta
Angeredswebben
Ansvarig utgivare:   Rickard Strid
Webmaster:   Rickard Strid
Redaktion:   Signe, Elias, Nellie, Clara, Olle, Lova, Engla, Sabina Sakic, Torbjörn, Alexander