Logga Upp

Sök          Sökhjälp
annons2
annons3

Båda blev invalda i
Ungdomsfullmäktige


Hafsa Mohamed 2020-11-18

Aysel och Masuma tog sin in i Ungdomsfullmäktige och är laddade för uppgiften.
Bild:Okänd/Privat
Aysel och Masuma tog sin in i Ungdomsfullmäktige och är laddade för uppgiften.

Två ekonomielever från Angeredsgymnasiet, båda med rötter i Azerbadjan,tar nu plats i Ungdomsfullmäktige efter att valresultatet är klart för den här gången. Aysel Shiraliyeva och Masuma Rustamli börjar sitt nya liv som ungdomspolitiker vid nyår och är inställda på att möta ett väldigt spännande 2021.

Som Angeredswebben redan berättat har Masuma redan varit ungdomsfullmäktig när hon gick i sjuan, bara ett ett år efter ankomsten till Sverige. För Aysel är det första gången.
Medan Aysel bland annat tänker sig att slåss för mer tid och möjligheter för skolidrott och munskydd till alla så har Masuma låtit sig väljas in på en idé ifrån hemlandet där alla bär skoluniform.
-- Men de där frågorna är förstås bara några saker som vi vill åstadkomma. Det finns ju massor som man vill vara med och förändra om man nu får chansen, säger Aysel.
Hennes egen oro för det här med munskydd är ju dessutom en fråga som allt fler börjat ta på allvar bara de allra senaste veckorna när man sett hur Coronapandemin spridit sig fortare i landet.
-- Och mer skolidrott handlar ju också om hälsan. Ungdomar mår bra, ja alla mår bra, av att röra sig lite mer. Dessutom orkar man koncentrera sig lite bättre på skolarbete då, säger Aysel.
Masuma håller med och tycker att allt som ger bättre möjligheter för ungdomar att sköta skolan bättre är värt at försöka förändra.
-- Det är väldigt lyxigt att få gå i gratis skola och universitet så som vi får här i Sverige, menar hon.
Båda tycker att det skall bli jättespännande att få sätta sig ned under de fina kristallkronorna i fullmäktigesalen i Börshuset. Där som till och med USAs president var på besök för 20 år sedan.
-- Ungdomsfullmäktige är ett jättebra initiativ för att få ungdomar mera medvetna om politik och demokrati, tror Masuma.
-- Och det är ett häftigt sätt att få lära sig mera om maktspel, typ som en praktik, avslutar Aysel.

Tipsa en vän Skriv utMatsedel

FOTOKURS 2023

Angeredsutmaningen

Ensamma barn

Skriv i Angeredswebben

Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.

Testannons 1

Testannons 2

Testannons 3

Angeredsgymnasiet FB

Angeredsgymnasiet Insta
Angeredswebben
Ansvarig utgivare:   Rickard Strid
Webmaster:   Rickard Strid
Redaktion:   Signe, Elias, Nellie, Clara, Olle, Lova, Engla, Sabina Sakic, Torbjörn, Alexander