Logga Upp

Sök          Sökhjälp
annons2
annons3

Fatimah och Yaran röstade
för Angered på kongressen


Hodan Ibrahim 2022-12-06

Fatimah Jalil och Yaran Kader Faraj gjorde Angereds röst hörd på elevkårernas kongress i Norrköping.
Fatimah Jalil och Yaran Kader Faraj gjorde Angereds röst hörd på elevkårernas kongress i Norrköping.

-- Det var jättekul och vi lärde oss oerhört mycket om demokratiskt föreningsarbete, säger Fatimah Jalil och Yaran Kader Faraj som nyligen kom hem efter att ha försvarat Angereds färger på Sveriges Elevkårers kongress i Norrköping. Till vardags går de båda i trean på Naturvetenskapsprogrammet, sitter med i elevkårsstyrelsen och är diplomerade elevskyddsombud på Angeredsgymnasiet. Nu kan de också titulera sig som kongressledamöter.


-- Sveriges Elevkårer är landets största ungdomsorganisation med medlemmar på gymnasieskolor över precis hela landet, berättar Fatimah.
-- Det var verkligen ett äventyr att träffa alla de omkring 200 ombuden som kom till Norrköping för att ha kongress. Och jätteviktigt att vi från Angeredsgymnasiet bestämde oss för att vara med och ha åsikter om allt som skulle bestämmas på kongressen.
Till ny styrelseordförande för Sveriges Elevkårer, där alltså Angereds Elevkår ingår, valde Fatimah och Yaran och den övriga Kongressen uppsalatjejen Embla Persson som pluggade musikteater på Nova Academy gymnasieskola i Uppsala. Numera läser hon på juristprogrammet, men hon hann också med att vara elevskyddsombud och kårordförande bland annat under gymnasieåren.
-- Hon verkade jättebra, säger Yaran som menar att Sveriges Elevkårer är en stark röst för gymnasieungdomar när politikerna vill skära ned på skolans resurser.
-- Därför är det viktigt att vi har erfarna och välutbildade ledare även om de är unga.
Fatimah passade på att prova talarstolen i den stora kongressalen på Campus Norrköping.
-- Det var jättespännande och det kändes viktigt att företrädare från de andra skolorna runt om i landet fick veta att vi finns och hur vi ser på olika saker. Om vi inte syns och hörs så finns vi ju inte på något sätt, menar Fatimah.
Bland alla frågor som behandlades på Kongressen fanns regeländringar om att förstärka revisorsfunktionen i förbundet med auktoriserade revisorer framöver, ta mer hjälp av ekonomisk expertis och att slå fast det nationella Elevkårsprogrammet så att alla elevkårer runt om i Sverige kämpar för tryggare, starkare och roligare elevkårer och skolor. Alla fick de bifall av Angereds utsända ledamöter.
-- Det var viktiga stadgeändringar som kan göra elevkårerna starkare och Sveriges Elevkårer kommer att höras ännu bättre i framtiden, anser Fatimah.
Det var faktiskt tre år sedan som Angereds Elevkår senast deltog i Sveriges Elevkårers årliga kongress. Yaran och Fatimah vill rekommendera alla framtida elevkårsstyrelser att skicka representanter till de här eventen;
-- Vi lär oss jättemycket om demokratiskt arbete, får nya kompisar och kontakter över hela landet och kan dessutom dela med oss av bra saker på vår egen skola och få fina idéer från andra skolor med oss hem, förtydligar Yaran. Men Fatimah vill också skicka med ett konkret extra råd till de som åker nästa gång;
-- Bo med alla andra i den stora sovsalen och kolla upp allt som går innan så att ni kommer väl förberedda. Det gäller både dresskoder och att läsa på handlingarna innan själva kongressen, säger Fatimah.Tipsa en vän Skriv utMatsedel

FOTOKURS 2023

Angeredsutmaningen

Ensamma barn

Skriv i Angeredswebben

Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.

Testannons 1

Testannons 2

Testannons 3

Angeredsgymnasiet FB

Angeredsgymnasiet Insta
Angeredswebben
Ansvarig utgivare:   Rickard Strid
Webmaster:   Rickard Strid
Redaktion:   Signe, Elias, Nellie, Clara, Olle, Lova, Engla, Sabina Sakic, Torbjörn, Alexander