Logga Upp

Sök          Sökhjälp
annons2
annons3

Mustafa och Daria valdes
in i Ungdomsfullmäktige


Yusuf Abdi 2022-11-25

Mustafa Khodadai och Daria Volovyk välkomnar alla förslag från sina skolkamrater när arbetet i Ungdomsfullmäktige drar igång.
Mustafa Khodadai och Daria Volovyk välkomnar alla förslag från sina skolkamrater när arbetet i Ungdomsfullmäktige drar igång.

När rösterna räknats står det nu klart att två elever från Angeredsgymnasiet sitter med i Ungdomsfullmäktige under nästa år. Daria Volovyk från Sprintus B och Mustafa Khodadai i ettan på Försäljning och service hade båda tillräckligt med väljare för att ta var sina av de 81 fullmäktigeplatserna i Börshusets stolta ungdomsparlament. När Mustafa inledde sin politiska gärning där redan för ett år sedan satt Daria hemma i Ukraina utan minsta tanke på att hon ett år  senare skulle ha behövt fly till Sverige undan bomber och granater.

Idag pratar Daria redan flytande svenska och gör precis allt för att lära sig mer om det nya hemlandet. 
-- Perfekt då att starta upp med politik, som handlar om att träffa, lyssna och prata med andra människor, menar Mustafa som lovar att hjälpa Daria till rätta i finrummen nere vid Gustav Adolfs torg, som till och med besöktes av USAs president i början av århundradet.
-- Det skall bli jättkul att sitta med i Ungdomsfullmäktige, säger Daria som själv vill fokusera på utbildningsfrågor när hon startar upp sitt nya politiska engagemang.
-- Jag tror faktiskt att vi tillsammans kan vara med och förändra många saker som kan bli bättre för barn och ungdomar.
-- I en demokrati skapar vi ju förändring tillsammans, fyller Mustafa i.
-- Genom att få med sig kamrater bakom sina förslag så kan man åstadkomma något annat. Ensam är inte alls stark!, säger Mustafa.

Lagböckerna må vara riksdagens sak att ändra i, men Mustafa och Daria i Ungdomsfullmäktige vill gärna göra förbättringar för barn och ungdomar i Göteborgs kommun.
Lagböckerna må vara riksdagens sak att ändra i, men Mustafa och Daria i Ungdomsfullmäktige vill gärna göra förbättringar för barn och ungdomar i Göteborgs kommun.

Båda har idéer för att utveckla fler alternativ till sysselsättning för barn och unga i stan genom att skapa nya ungdomsjobb och platser för fritidsgårdar och andra aktiviteter;
-- Det är ju när ungdomar gör vettiga saker som samhället byggs på riktigt. Om man har bra saker att göra så lockar ju inte kriminalitet, droger och andra dumma saker, menar de båda.
-- Om man träffas på fritidsgårdar, över olika klass- och områdesgränser, så lär unga känna varandra och kan snacka om, och faktiskt lösa, problem för att undvika stridigheter och oro i samhället, tänker Mustafa.
-- Jag vill verkligen att precis alla barn och ungdomar skall få möjlighet att lyckas i skolan. Det är skolan som måste bli bättre på att se och stötta varje ungdom, menar Daria som tycker att hon har mycket erfarenhet att använda sig av här, som nyanländ från krigets Ukraina så sent som i våras.
-- Skolorna i Ukraina och Sverige är väldigt olika och fokuserar på helt olika saker, säger hon.
-- Kanske kan man lära av varandra? Daria vill också se gratis mensskydd för tjejer som en självklarhet i skolor, fritidsgårdar och andra kommunala miljöer för ungdom; 
-- Det är helt enkelt en rättvisefråga, säger hon.
Mustafa har redan hunnit engagera sig för bättre skolmiljö under sitt första år i Ungdomsfullmäktige. Han vill bland annat öka valfriheten för elever som skall äta skollunch;
-- Jag tycker att alla elever skall få ett matkort som de kan visa upp i olika restauranger så slipper skolorna att ha egna kök och eleverna får mer att välja på. Det är ju många skolor som redan har det så, menar han.
-- Och så stöttar man restaurangbranschen som har haft det jättesvårt under pandemin. Borås gjorde så!
Mustafa vill också slåss för att busskortens användningsområde ökar;
-- Det borde ju vara så att de gäller 24/7 och överallt så att barn och unga kan träffas över olika gränser i hela göteborgsområdet. Det skulle vara jättebra för integrationen och ungas möjligheter att göra olika val i framtiden, säger Mustafa.
Han påminner om att redan de fria busskort som skolungdomar i Göteborg idag använder kommit till efter beslut i Ungdomsfullmäktige för flera år sedan.
Ungdomsfullmäktige är kommunens "öra" mot de unga - i alla fall ett av dem. Genom att låta barn och ungdomar mellan 12 och 17 år vara med i beslutsprocesserna och träna det demokratiska spelet så får de vuxna folkvalda politikerna reda på vad ungdomar anser vara viktiga frågor helt enkelt.
Elevkårens ordförande Aysel Shiraliyeva och kassör Hodan Ibrahim har båda själva suttit med i Ungdomsfullmäktige och nu stöttat Mustafa, Daria och de övriga kandidaterna i valet inför 2023;
-- Det är verkligen jätteroligt att skolan fått med två elever i Ungdomsfullmäktige nästa år också. Både för Daria och Mustafa själva, som kommer att ha det kanon och lära sig massor om demokratins spelregler. Men också därför att våra elever på skolan får närmre till maktens korridorer om vi vill lämna förslag på förbättringar, säger Aysel.
-- Och det visar, precis som deltagandet i skolvalet tidigare i höstas, att vi på Angeredsgymnasiet är engagerade, tillägger Hodan.
Både Mustafa Khodadai och Daria Volovyk hoppas kunna fånga upp förändringsviljan hos sina skolkamrater på Angeredsgymnasiet.
-- Vi vill ju ha med oss bra idéer och förslag från eleverna på skolan. Det blir ju vår uppgift att ta med de bästa förslagen till Ungdomsfullmäktige för att försöka driva frågorna och få med de andra, säger Daria. Därför vill hon och Mustafa gärna komma ut i klasserna och berätta om sina nya politiska uppdrag.
Mer om Ungdomsfullmäktige kan du läsa på https://goteborg.se/wps/portal/enhetssida/ungdomsfullmaktige ;

Tipsa en vän Skriv utMatsedel

Angeredsutmaningen

Ensamma barn

Skriv i Angeredswebben

Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.

Testannons 1

Testannons 2

Testannons 3

Angeredsgymnasiet FB

Angeredsgymnasiet Insta