Logga Upp

Sök          Sökhjälp
annons2
annons3

Därför bör du spela TV-spel!

 


Elias Cederholm 2023-04-28


Många personer som själv inte spelar mycket tv-spel säger att tv-spel bara gör folk våldsamma. Men jag själv spelar flera timmar om dagen och jag har bara märkt massor av positiva effekter med TV-spel. Till exempel så har jag kunnat lära mig bättre engelska, fått många kompisar, min reaktionsförmåga har förbättrats och min allmänbildning har blivit bättre.

Flera studier inom ämnet säger att det är bara en bråkdel av personer som faktiskt får ett våldsamt beteende av spel. Många av dem var redan våldsbenägna sen tidigare, säger Aaron Drummond, som är professor på Massey University i Nya Zeeland. Han och många andra forskare inom ämnet samlade data från 21,000 unga personer jorden runt.

Själv så kan jag se på bland annat mig själv och de jag spelar med att man kan bli väldigt tävlingsinriktad när man spelar och då kanske man blir mer hätsk för stunden om det går dåligt, men det är inget långvarigt beteende. TV-spel har hjälpt mig och säkert många andra med det psykiska måendet, TV-spel kan funka som en sorts flykt från resten av världen. Vi som spelar mycket får just den chansen att kunna få leva i vår egna spelvärld för en stund.

Det finns också studier på att TV-spel kan förbättra reaktionsförmågan, minne, planering och mer finmotorik hos folk, många olika spel kan hjälpa med olika saker, säger SVT Nyheter. Spel med historisk anknytning, till exempel Assassin's Creed kan förbättra din allmänbildning. Många spel kräver också att du är duktig på engelska, studier visar att majoriteten av icke-spelare är sämre på engelska än de som spelar spel minst 30 min per dag.

Det finns såklart en negativ sida av TV-spel, som nästan allt så måste man spela i måttliga mängder. Om man spelar 8 timmar i sträck varje dag så kommer de negativa sidorna fram och överväger de positiva effekterna. Man kan t.ex bli mer stressad av tv-spel om man låter det gå för långt, man kan lättare bli helt beroende av TV-spel och på så sätt välja TV-spel över andra viktigare saker som att äta, sova och gå ut.
Det sista är att man lätt kan få sömnproblem, det har med stressen att göra, hormonerna som släpps ut i kroppen när man blir stressad sitter oftast kvar i kroppen en lång stund efter att man har slutat spela, vilket kan göra att det blir svårare att sova om man nu spelar sent på kvällen. 
Då rekommenderar jag att man har en stadig rutin och slutar spela tidigare på eftermiddagen, på så sätt så får man en längre tid att kunna lugna ner sig och då får man chansen att kunna somna snabbare och sova bättre. 

Tv- spel har många positiva effekter på personer, man får bättre reaktionsförmåga, man blir faktiskt bättre på matte av olika typer av spel och man kan få en mycket bättre allmänbildning. Samtidigt kan spelandet ha negativa effekter om det går för långt men de positiva effekterna överväger de negativa, därför bör fler människor spela minst 30 minuter per dag.

 

Tipsa en vän Skriv utMatsedel

FOTOKURS 2023

Angeredsutmaningen

Ensamma barn

Skriv i Angeredswebben

Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.

Testannons 1

Testannons 2

Testannons 3

Angeredsgymnasiet FB

Angeredsgymnasiet Insta
Angeredswebben
Ansvarig utgivare:   Rickard Strid
Webmaster:   Rickard Strid
Redaktion:   Signe, Elias, Nellie, Clara, Olle, Lova, Engla, Sabina Sakic, Torbjörn, Alexander