Logga Upp

Sök          Sökhjälp
annons2
annons3

Muna får kungens ledarestipendium!


Hafsa Mohamed 2021-05-03

Muna Idow t h får kung Carl XVI Gustafs stipendium Kompassrosen för sitt sätt att leda unga invandrartjejer. Bilden är ett montage.
Muna Idow t h får kung Carl XVI Gustafs stipendium Kompassrosen för sitt sätt att leda unga invandrartjejer. Bilden är ett montage.

Simläraren, företagaren och fjolårsstudenten Muna Idow får Kungens stipendium för Unga Ledare 2021. Som Angeredswebben redan berättat om har hon funnits med bland toppkandidaterna - och nu är det klart. Muna får Kompassrosstipendiet tillsammans med två andra starka tjejer i Uppsala och Stockholm.
--Jättekul förstås och oerhört hedrande, säger en superglad Muna som nu väntar på att få träffa Hans Majestät Konungen inom kort.

Juryn för Kompassrosen, med kung Carl XVI Gustaf i spetsen formulerar sin motivering så här: 

-- Muna Idow får stipendiet för att hon med värdebaserat ledarskap baserat på omtanke, handlingskraft, nyfikenhet och jämlikhet bygger självkänsla och självförtroende hos deltagare med hjälp av rörelseglädje och frihet i vatten.

Som Angeredswebben tidigare berättat startade Mermaid simskola som ett UF-företag förra läsåret och i dag lägger Muna all sin tid och sitt engagemang i verksamheten.

– Att få ta emot Kompassrosen är helt fantastiskt. Stipendiet är ett bevis på att ledarskap kan se olika ut. Och jag kommer med stipendiets hjälp fortsätta utveckla mitt ledarskap och inspirera andra att våga identifiera sig som ledare och aldrig ge upp sina drömmar, säger Muna Idow.

Som ledare är Muna modig och jobbar för att bryta normen kring att muslimska kvinnor inte vanligtvis ses som ledare. Hon kämpar för att stå upp för sig själv, vara en förebild för andra och visa att det är möjligt att nå sina mål och drömmar. Hennes ledarskap präglas av att sprida glädje och bygga gemenskap varför hon lägger stor vikt vid att deltagarna ska känna jämlikhet och respekt för varandra. Själv lärde hon sig att simma föra bara fyra år sedan – i dag är hon simlärare, seglingsinstruktör och spelar undervattensrugby på fritiden.

– När jag kom till Sverige såg jag att det fanns många aktiviteter för nyanlända men få ledare som förstod vad det faktiskt innebär. Därför vill jag bidra till att fler med liknande bakgrund som jag har tar steget in i ledarskapet. Vi behöver bli fler modiga ledare som vågar ta oss an alla utmaningar som finns bland nyanlända barn, de behöver vårt stöd och vår hjälp att bli självständiga individer som tror på sig själva och hittar till sina mål och drömmar, säger Muna Idow.

– Vi är övertygade om att framtidens ledare är trygga individer som bottnar i sina värderingar. Årets stipendiater är alla förebilder för det värdebaserade ledarskapet. Med värderingarna mod, omtanke och handlingskraft leder de alla på olika sätt för att skapa bättre förutsättningar för människor runt dem, säger Rebecca Sundberg, verksamhetsledare Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap.

Övriga två Kompassrosvinnare i år är Emina Sesto i Uppsala och Eleonora Svanberg i Stockholm. Emina chefar över tre olika LSS-boenden i Uppsala och  Eleonora har startat Girls in STEAM.tipendiebeloppet uppgår till 50 000 kronor per stipendium och delas ut för 15:e gången i år. Hittills har 48 unga ledare tagit emot stipendiet, varav Petra Elio Serti, idag samordnare på Riksgymnasiet på Angeredsgymnasiet är en. Hon är den förste att gratulera Muna;

--Muna är en mycket välförtjänt stipendiat. Jätteroligt att hon får det och att vi nu är två från skolan som uppmärksammats så här, säger Petra.

Bakom stipendiet Kompassrosen, som delas ut till unga ledare under 25 år som visat särskilt prov på mod, omtanke och handlingskraft, står Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap. Stipendiebeloppet uppgår till 50 000 kronor per stipendium och delas ut för 15:e gången och nu har 48 unga ledare tagit emot stipendiet. Med anledning av pandemin kommer Kompassrosstipendiet att delas ut av H.M. Konungen vid en stipendieceremoni på Kungliga slottet under hösten 2021.


Tipsa en vän     Skriv utMatsedel

Angeredsutmaningen

Ensamma barn

Skriv i Angeredswebben

Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.

Testannons 1

Testannons 2

Testannons 3

Angeredsgymnasiet FB

Angeredsgymnasiet Insta
Angeredswebben
Ansvarig utgivare:   Rickard Strid
Webmaster:   Rickard Strid
Redaktion:   Oskar , Elias, Clara, Wilma, Alice, Anton, Sabina Sakic, Torbjörn, Gustav