Logga Upp

Sök          Sökhjälp
annons2
annons3

Att gå på Riksgymnasiet


Gustav Ölund 2020-02-06

Bild:Robin Backman

Jag heter Gustav Ölund. Jag går på Riksgymnasiet i Angered, detta är min vardag.

Jag var på besök på skolan en dag och träffade min blivande mentor. Han visade mig runt och berättade allt jag egentligen behöver veta om skolan, till exempel vilka program det finns. Det fanns då estet media vilket jag blev intresserad av. Eftersom jag aldrig ens visste att det fanns en skola som är så anpassad, så att vem som helst oavsett funktionshinder och behov kan gå på denna skolan, så visste jag att jag skulle ta denna  chansen.  

Jag kom hösten 2018, halva terminen hade gått och anledningen att jag kom så sent var att jag först inte kom in. Jag ansågs inte behöva den hjälpen som skolan var till för men sen kom jag in efter att jag överklagat. Så nu går jag mitt andra år och jag trivs jättebra.  

Skolan är otroligt anpassad, man får den hjälp man behöver. Det är nästan alltid mer assistenter i klassrummet än vad det är elever vilket gör att man får hjälp när man behöver det. Det finns också rehabilitering på skolan och där finns psykolog, kurator, logoped, arbetsterapeut och sjukgymnast och då får man ett team med de personerna som jobbar med dina behov på rehabiliteringen.       


Bild:Gustav Ölund

Att bo på elevhemmet

Många som går på skolan bor på elevhem. Det är som lägenheter där eleverna tillbringar sin tid efter skolan. Eleverna får eget rum med toa, dusch och säng om man inte tar med sig egen säng. Så finns det ett gemensamt rum där eleverna äter med personalen bland annat.

Så här kan min dag se ut på elevhemmet 

När jag vaknar på elevhemmet så gör jag mig i ordning sen går jag till det så kallade ¨gemensamma¨ och äter frukost. Efter det så går jag till skolan. När skoldagen är slut så går jag hem till elevhemmet igen eller direkt till gymmet. När jag kommer hem brukar jag oftast sätta mig vid min dator, eller så vilar jag lite. Jag måste vara hemma vid 17:00 för att det är mat på elevhemmet då. Om jag inte ska äta på elevhemmet eller om jag kommer sent så måste jag säga det till personalen i god tid, så de inte gör mat till mig i onödan. Eleverna har även städ-/tvättdag en gång i veckan på den dagen så städar jag mitt rum och fixar min tvätt. Jag får den hjälpen jag behöver. En gång i månaden så har vi lägenhetsmöte. Vi brukar ha det efter maten. På mötet så samlas alla på elevhemmet i det gemensamma. Vi brukar prata om hur dagarna funkar, om det är något som behövs ändras eller läggas till. Så om man har något man vill göra eller något man vill ändra på så kan man säga det då. Det kan också vara om man vill hitta någon ny hobby t.ex. börja i någon sport eller annat. Om man vill åka till stan och göra något eller om man måste till sjukhuset så kan man alltid fråga om någon personal kan följa med.


Framtid

Bild:Sabina S Ramovic

Det jag vill göra de två kommande åren är att jobba mer med Photoshop och använda ritplattorna som skolan skaffat. Jag vill det  eftersom att i framtiden vill jag designa spelkaraktärer och då tror jag det är väldigt mycket Photoshop som man använder. Även rita på datorn och då är det bäst med en ritplatta.

 

Tipsa en vän Skriv utMatsedel

FOTOKURS 2023

Angeredsutmaningen

Ensamma barn

Skriv i Angeredswebben

Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.

Testannons 1

Testannons 2

Testannons 3

Angeredsgymnasiet FB

Angeredsgymnasiet Insta
Angeredswebben
Ansvarig utgivare:   Rickard Strid
Webmaster:   Rickard Strid
Redaktion:   Signe, Elias, Nellie, Clara, Olle, Lova, Engla, Sabina Sakic, Torbjörn, Alexander