Logga Upp

Sök          Sökhjälp
annons2
annons3
Lega om varför han valde politiken

“Jag ville ha ett jobb där jag kunde använda huvudet och käften.”


Anton Bäck 2018-10-30

David Lega diskuterar med elever.
Bild:Rickard Strid
David Lega diskuterar med elever.

Tidigt på morgonen i slutet på januari samlades Riksgymnasiets alla elever på skolan för att ta taxi eller spårvagn mot stadshuset i Göteborg. Vi anlände till stadshuset vid 08:30, kort därefter tog vi sikte på informationssalen, i vilken vi några minuter senare skulle träffa KD:s oppositionsråd i Göteborg David Lega.

Jag rullar in i salen och bryr mig inte så mycket om vart jag sätter mig, jag rullar bara in och sätter mig till vänster om sista stolen på en rad. Innan Lega äntrade salen var stämningen pratsam, men när han kom in förbyts allt till en respektfull tystnad. Lega rullar förbi mig på min vänstersida för att sedan ställa sig framför hela gruppen. Det är fortfarande helt tyst, han ber oss att småprata, vilket några börjar göra lite längre bort. Det hinner inte passera många minuter innan David själv tar till orda för att hälsa oss välkomna.


David sätter sig intill ett bord. På bordet ligger en surfplatta som Lega sedan använder för att styra den presentation som syns på den stora vita duken bakom honom. Nu börjar man lyssna med stor entusiasm, framför oss satt en man som slagit drygt 10 världsrekord inom simning och tillhört den svenska Paralympics-truppen två gånger om under sin aktiva karriär som avslutades efter Paralympics i Sydney år 2000. Jag ställer frågan tyst för mig själv: ”Hur kunde denna man sadla om till att bli politiker?” Den frågan gav han svar på: “Jag ville ha ett jobb där jag kunde använda huvudet och käften.” Svaret får hela salen att brista ut i skratt. Davids framförande kantades av både humor och allvar. Lega tryckte på hur viktig det faktiskt är med tillgänglighet och sa: “Ett tillgängligt Göteborg är ett Göteborg för alla”. Jag nickar instämmande för mig själv, och kan tycka att man kan säga det om alla städer i Sverige. Vi sitter i salen och lyssnar och diskuterar med Lega i en -timme. Några ställde många intressanta frågor medan andra lyssnade uppmärksamt.  


Det var en sammanfattning av en rolig och intressant förmiddag på stadsledningskontoret.


Tipsa en vn Skriv utMatsedel

Angeredsutmaningen

Ensamma barn

Skriv i Angeredswebben

Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.

Testannons 1

Testannons 2

Testannons 3

Angeredsgymnasiet FB

Angeredsgymnasiet Insta