Logga Upp

Sök          Sökhjälp
annons2
annons3
UF-företaget som räddar idrottsbetyget åt andra

Muna tar sig gärna
vatten över huvudet


Abdi Ilmi Ali 2020-02-19

Muna Idow har startat ett UF-företag för att lära kamrater att simma.
Muna Idow har startat ett UF-företag för att lära kamrater att simma.

Den 2 mars hålls den årliga UF-mässan på Svenska Mässan vid Korsvägen. Från Angeredsgymnasiet deltar ett dussin elevföretag, som arbetat intensivt med att bli klara med allt för att kunna visa upp sin allra bästa sida för mässbesökarna. Muna Idow med simskoleföretaget Mermaid UF är en av dessa - och hon har aldrig varit mera taggad.

Muna är verkställande direktör i UF-företaget Mermaid UF som redan nominerats som ett av de 20 allra bästa UF-företagen i hela göteborgsområdet. Hennes affärsidé är lika enkel som genialisk;
--Jag lär ungdomar att simma. Det är väldigt många som faktiskt aldrig fått lära sig detta i sina hemländer och därför inte kan delta i aktiviteter som andra och samtidigt riskerar att få F i sina idrottsbetyg, berättar Muna för Angeredswebben.
Muna själv kom till Sverige för fyra år sedan och kunde då inte simma. Som så många andra var hon till och med lite rädd för vatten, för så hade hon blivit upplärd att man skulle vara i hemlandet.
-- Men sedan bestämde jag mig för att våga, för det såg så kul ut. Och så lärde jag mig simma så bra att jag till och med fick Sim- och Livräddningssällskapets diplom som simlärare. Det var då jag fick idéen till Mermaid UF eftersom jag såg ett stort behov där. Många av mina egna kamrater har aldrig fått lära sig att simma, förklarar Muna Idow.
-- Det skapar ofrihet, osjälvständighet och är orättvist när de sätter idrottsbetyg i skolan.
Symboliken med den lilla sjöjungfrun som ligger under vattenytan och längtar upp till alla de andra som verkar ha så roligt är slående.
-- Det här är en rättvisefråga samtidigt som det kan handla om liv och död. Vi har alldeles för många drunkningsolyckor i Sverige och många av dessa beror på att invandrarungdomar inte fick lära sig simma när de var små. Jag kan ändra på det.
Muna tror också att det är en fördel för många av hennes simelever att hon själv kommer från en kultur där man inte simmar. Det gör att hon förstår rädslorna och de kulturella hindren som att det till exempel är svårt för vissa tjejer att simma tillsammans med killar. Det är bara så det är för många - och det skall inte behöva vara ett hinder för att få lära sig att rädda sitt eget och andras liv, menar hon.
-- Vatten är inte farligt, säger Muna.
-- Det är okunskapen som är farlig.


Tipsa en vän Skriv utMatsedel

FOTOKURS 2023

Angeredsutmaningen

Ensamma barn

Skriv i Angeredswebben

Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.

Testannons 1

Testannons 2

Testannons 3

Angeredsgymnasiet FB

Angeredsgymnasiet Insta
Angeredswebben
Ansvarig utgivare:   Rickard Strid
Webmaster:   Rickard Strid
Redaktion:   Signe, Elias, Nellie, Clara, Olle, Lova, Engla, Sabina Sakic, Torbjörn, Alexander