Logga Upp

Sök          Sökhjälp
annons2
annons3

ANGEREDSGYMNASIET I KAVALA
ERASMUS-PROJEKT GREKLAND


Sarah Wirdemo 2025-02-04

                
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Klockan är strax efter 13 på eftermiddagen, det är söndag den sista veckan i oktober och fem lärare och en rektor från Angeredsgymnasiet kliver av planet på flygplatsen i Thessaloniki, Grekland. Det är 20 grader varmt och solen skiner på våra ansikten. De nedpackade solglasögonen åker snabbt på, en stark kontrast till det kalla, fuktiga Sverige vi lämnade på morgonen. Vi är alla trötta men fyllda av förväntan inför den kommande veckan där vi ska spendera fem dagar med att besöka skolan 1st Workshop Center i Kavala, en kuststad i nordöstra Grekland, som en del av ett Erasmus+- projekt som pågår under läsåret.
 
 
 
 
 
 

Förväntningar och mål

Ett utav de mål som vi tillsammans satt upp för vårt Erasmus+-projekt är att få inspiration till nya undervisningsmetoder inom vård- och omsorg och språkundervisning samt att skapa ett långsiktigt internationellt samarbete med en annan skola som kan gynna våra elever hemma och fungera som en motiverande faktor. Agneta Wessman Alsin, en av rektorerna på Angeredsgymnasiet, är med på resan och berättar vilka förväntningar vi har för vårt besök.

- Mitt fokus för veckan är att lära känna det grekiska skolsystemet och se vad vi kan lära oss från det. Sedan så ska det bli intressant att få lära känna den grekiska kulturen och folket, förklarar Agneta.

- Det ska bli så spännande att träffa kollegor över gränserna, tillägger Jessica Sundström Söderberg, språklärare och utbildningsledare på Angeredsgymnsasiet.

Natasa Trollesten, vårdlärare och samordnare för hela projektet, är född och uppvuxen i Grekland. Hon har fullt upp med att hjälpa kollegorna med språket och att lära känna den grekiska kulturen, som skiljer sig en hel del från den svenska vad gäller regler, normer och sociala koder. Trots att hon är grek så har Natasa själv aldrig undervisat som lärare i hemlandet och är därför fylld med spänning över vad skolan i Kavala kommer att erbjuda.

- Jag kommer ihåg min tid som elev här i Grekland under 1990-talet. Då fanns inte samma resurser som finns nu. Lärarna var så kreativa då det saknades material så vi fick utföra praktiska moment genom att exempelvis sticka hål i apelsiner. Jag vill verkligen se hur det grekiska skolsystemet har utvecklats sedan jag var elev. Se vad de gör annorlunda som vi kan ta med oss hem till Sverige och använda oss utav med våra elever, berättar Natasa.

Möte med personal

Efter en övernattning i Thessaloniki åker vi med buss till Kavala. Vi åker på motorvägen längst med kusten medan solen går ner över horisonten. Väl framme i Kavala senare under kvällen så möts vi av personalen från skolan i Kavala, som ska vara våra värdar under veckan. Personalen består av rektor Stefanos Nalmpantis, biträdande rektor och yrkeslärare Nikolaos Papanikolaou och Eufrosini Tsasari, lärare i vård och omsorg och samordnare för de olika Erasmusprojekt som skolan ägnar sig åt. Vi sätter oss tillsammans på en lokal restaurang och börjar direkt att samtala om kommande planering för veckan och vårt gemensamma samarbete där våra elever från Angeredsgymnasiet ska göra besök i Grekland respektive Sverige senare under läsåret.

Ett av de ämnen vi diskuterar under kvällen är jämställdhet på vårdprogrammet i vårdyrket på olika arbetsplatser, som visar sig vara mer balanserad i Grekland. På grekiska skolor är det inte ovanligt att ha lika stort antal manliga elever som kvinnliga, medan majoriteten av våra vårdelever på Angeredsgymnasiet består av unga kvinnor.

- En till skillnad vi hittade var att elever i Grekland vet vad vårdprogrammet och vårdyrket innebär på en mycket djupare nivå, trots att SYV-funktionen inte är lika utvecklad här, förklarar Natasasenare. Det skiljer sig en del från våra elever som ibland börjar på vårdprogrammet för att de inte fick plats på programmet de önskade gå på. Det kan ha att göra med att elever i Grekland inte använder samma "antagningspoäng" för att komma in i ett gymnasium utan att de själva får välja vad de vill plugga på gymnasienivå utan att betygen ska vara avgörande.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

          
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Besök på 1st Workshop Center

Veckan i Kavala spenderas på 1st Workshop Center, som ligger en kort promenad från hamnen cirka femton minuter med buss från Kavalas centrum. Skolan har varit involverad i olika Erasmusprojekt i över tio års tid och fungerar som ett center för elever från olika skolor runtom som kommer dit för att få den praktiska delen av undervisningen i olika yrkesprogram. Skolan har undervisning i olika praktiska ämnen från vård och omsorg till fordon, mekanik, elteknik till frisör, estetik och massageterapi.

När vi kommer in i skolan första dagen så möts vi direkt av en ringklocka som indikerar att det är dags för rast. En svärm med elever går ut till skolgården och det bildas en lång kö för de som önskar köpa något i skolans café. Till skillnad från svenska skolor så har alla elever på skolan lektioner samtidigt där start och slut på raster styrs med hjälp av ett alarm som ekar i varje del av skolan. Längden på lektionerna är dessutom kortare än i svenska gymnasium; varje lektion är här 45 minuter långa med fem minutersraster mellan varje lektion från kl. 08:30 fram till kl. 14:30 varje dag. Någon lunchrast finns inte då eleverna inte erbjuds lunch på skolan utan den äts hemma efter skolans slut.

Skolan består av ett antal stora byggnader med flera våningar, som är höga i tak och med stora öppna ytor. Väggarna i korridorerna är utsmyckade med tavlor innehållande konst av bland annat Michelangelo. Det står krukor med stora växter på golven ute i korridorerna och det står även flera utställningsbås här och var på skolan fyllda med olika saker, som teknik, elektronik, kameror, faxmaskiner och souvenirer från gamla Erasmusprojekt. Emellan två byggnader ser vi olika odlingsplättar då elever på sina respektive yrkesprogram får möjligheten att odla olika växter och örter och producera eget vin.

Känslan av det gamla blandat med det moderna genomsyrar hela skolan, där hundratals unga vuxna klädda i tracksuits och sneakers går till lektionssalar bestående av smartboards med touchscreen uppsatta bredvid välanvända, utslitna gröna griffeltavlor. 1st Workshop Center är en levande workshop. Den är kantnött, välanvänd och välutnyttjad. I alla rum och lektionssamalar finns material som används i de olika programmen som använts om och om igen under åren och som är där för att tas upp, kännas på och användas i olika former.

Observationer av praktiska lektioner

Under vår vecka på skolan får vi möjligheten att observera flertalet praktiska lektioner där de grekiska eleverna utför olika praktiska moment och får möjligheten att visa sina yrkeskunskaper. Vi observerar en lektion för blivande biomedicinanalytiska assistenter där alla elever behöver ansvara för sina egna arbetskläder som ska användas under praktiska moment. Den undervisande läraren förklarar att riktlinjerna säger att om en elev inte är förberedd och klädd korrekt vid starten av ett praktiskt moment så får eleven inte deltaga utan endast stå bredvid och observera. Under observationen, där eleverna tränar på att ta blodprov, förklarar Maritza Gonzalez Fredes, vårdlärare på Angeredsgymnasiet, hur fantastiskt det är att se vilken respekt eleverna visar vid dessa moment.

Under andra praktiska lektioner i vård och omsorg visar elever olika arbetssätt kring provtagningar och kontroller gällande vitala parametrar. Med hjälp av tavlan visar en elev hur de skriver journaler med hjälp av olika kurvor, något som bara narkossjuksköterskor gör i Sverige. Under ett moment observerar vi hur eleverna bäddar sängen med en annan teknik än de som används i Sverige.

- De är jätteduktiga när det gäller minska risken till vårdrelaterade infektioner, berättar Natasa under tiden som hon översätter från grekiska till svenska till oss kollegor. De rullar sängkläder och de bäddar som soldater bäddar för att minska risken till trycksår.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

        
 
 
 
 
 
 
 
 


Språklektioner

Utöver de praktiska lektioner som vi får tillfälle att observera så deltar även hälften av oss på flera lektioner i engelska. Under en lektion som pågår några dagar innan Halloween får vi se hur några elever som går skönhetsprogrammet uppvisar en Halloween make up-tutorial (en praktisk visning om hur något går till). Efteråt lämnar ett par tjejer lektionen med smink i ansiktet i form av spindelnät och fladdermöss.

Under en annan lektion får vi observera när elever som går massageprogrammet repeterar vokabulär inom massage och massagetekniker inför ett kommande ordkunskapsprov. Som ett revideringsmoment blir eleverna uppdelade i två grupper och får tävla emot varandra för att se vem som kan mest. De drar ett ord från en pappersbit från en låda, som ””ache”, ”tension”, ”sanitize”. Eleverna får ett poäng om de kan förklara ordet på grekiska, två om de beskriver det på engelska. Under hela tävlingen hörs skratt och glada kommentarer och eleverna peppar varandra inför varje ny omgång. Agneta Wessman Alsin, rektor för Angeredsgymnasiet, förklarar hur fint det är att se hur man i språkämnen på olika sätt kan jobba programintegrerat för att höja motivationen med undervisningen av språket.

Besök på sjukhuset

Vi avslutar den sista dagen i Kavala med ett besök på det lokala sjukhuset där vi får en guidad visning. Vi besöker IVA, barnavdelningen och akutmottagningen. Vi observerar steriltekniker och pratar med personalen, därav biträdande sjukhusdirektören som meddelar att vi är välkomna att använda deras sjukhus för kommande praktikplatser för våra elever. Efter besöket återger Louise Åström, vårdlärare på Angeredsgymnasiet, ett samtal där personalen förklarat att sjukhuset inte har någon helikopter som resurs vid svåra olyckor.

- De behöver köra ambulanser överallt här i bergen. Det påverkar i hög grad den kritiska tiden mellan olycksplats och akutmottagning.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 

  
 
 


Utvärdering av tankar och upplevelser

Utöver tid på skolan så utnyttjas veckan till olika kulturella aktiviteter där vi bland annat går på en historisk vandring i staden och besöker Filippi, en arkeologisk plats cirka 20 km från Kavala, där vi tar chansen att utforska akustiken i deras bevarade antika amfiteater. Det är inte utan anledning som greker är stolta över sin kultur och historia.

Efter flera långa intensiva dagar samlar vi oss, alla sex deltagare från Angeredsgymnasiet och sätter oss i den nu tomma frukostsalen på vårt hotell. Vi turas om att berätta för varandra om våra tankar och upplevelser från veckan, vad vi specifikt lagt märke till och vilka lärdomar vi vill ta med i framtiden i vår egen undervisning. Något som jag själv uppmärksammade var hur lärarna på skolan i större utsträckning lät allt ta den tid den behövde, både under under och emellan lektioner. Det fanns inte den stress som jag kan emellanåt kan känna hemma; att få med alla elever i olika genomgångar, att hinna hjälpa alla innan koncentrationen börja ta slut.

När vi sitter och förklarar och tänker igenom kommer vi ändå fram till en gemensam lärdom: även om det finns aspekter i undervisning som skiljer mellan olika länder som rör kultur, så är elever ändå elever var vi än är i världen. Vi ska strax åka hem alla sex med nya kunskaper och insikter men vi vet också att all personal som jobbar på skolor världen över handskas med liknande utmaningar och problem gällande våra respektive elever.

Solen har gått ner och inom några timmar ska vi återigen träffa personalen från 1st Workshop Center för en gemensam avslutande middag. När jag sitter och skriver anteckningar från den gångna veckan så sammanfattar jag veckan med fyra ord: Motivation. Respekt. Stolthet. Professionalism. Vi har besökt en skola som fått oss att känna oss väl omhändertagna och som på många olika sätt uppvisat kunskaper och kompetens som vi vill fortsätta lära oss mer av i framtiden. Efter vår resa till Kavala stundar olika besök mellan Sverige och Grekland som även inkluderar elever från våra respektive program inom vård och omsorg. Vi ser alla fram emot ett fortsatt berikande samarbete mellan Sverige och Grekland i framtiden och allt det kommer att föra med sig.

 
 
 
 
 
 
 
 

Tipsa en vn Skriv ut



Matsedel

Angeredsutmaningen

Ensamma barn

Skriv i Angeredswebben

Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.

Testannons 1

Testannons 2

Testannons 3

Angeredsgymnasiet FB

Angeredsgymnasiet Insta
Angeredswebben
Ansvarig utgivare:   Rickard Strid
Webmaster:   Rickard Strid
Redaktion:   Theodore, Felix, Nelly, David, Engla, Sabina Sakic, Torbjörn, Axel