Logga Upp

Sök          Sökhjälp
annons2
annons3

Angeredsutmaningens stipendier
kryddade studentdagen för tio


Emma Travljanin 2021-06-05


Ragn-Sells stipendium för fina miljöinsatser, Rotarys för gott ledarskap, Stena Line för visad omtänksamhet, Advokatfiman Vinges Mångfaldsstipendium för att uppfylla framtida juristdrömmar, Skanskas stumulans till samhällsbyggare eller TMH Mannheimerstiftelsens stipendium för visat civiltkurage. Utmanarstipendierna på i år sammanlagt 70000 kronor blev återigen en extra krydda på studentdagen för tio av våra avgångselever.

För sjunde året i rad har avgångselever på Angeredsgymnasiet kunnat nominera sig själva eller studiekamrater för utmanarföretagens olika stipendier. Ibland har också lärare och annan personal varit med och nominerat elever som man ansett förtjänat att komma ifråga för en extra belöning enligt företagens givna kriterier.
Sedan 2003 (!)
Tidigast av alla företag var egentligen Advokatfirman Vinge, som redan år 2003 - alltså för 18 år sedan (!) - utsåg sina första tre Mångfaldsstipendiater bland blivande jurister. Syftet var, då som nu, att verka för ökad mångfald i juristkåren. En av stipendiaterna i premiäromgången är nu, sedan länge, advokat och delägare i advokatbyrån. Då var det bara killar bland stipendiaterna - i år var det tre tjejer i ekonomiklassen; Mahnaz Afzalii, Danyah Sharif och Faisa Yusuf som får vardera en mentor på advokatfirman, löfte om sommarjobb där och 10000 kronor på kontot när väl juristutbildningen påbörjats. Samtidigt blev de alltså nummer 52, 53 och 54 av Vingestipendiater i Angered genom åren!
--Fantastiskt, det här har jag väntat på sedan jag började på Angeredsgymnasiet, säger Danyah och Faisa och Mahnaz håller med.
Stena Care
Stena Care Scholarship på 5000 kronor, som delas ut till en elev som visat stor omtanke och brytt sig om andra, gick i år till samhällsvetaren Naciimo Hassan, som bland annat varit med och startat föreningen Hela Blomman, som under hennes år på skolan hjälpt många unga tjejer att komma i kontakt med sjukvården för att få hjälp med besvär av könsstympning. Naciimo och hennes föreningsvänner har också bidragit aktivt till att väldigt många fler idag förstår att den gamla otäcka traditionen både är förbjuden och fullständigt livsfarlig. Stena Sveriges HR-chef Linda Mickelson medverkade på länk under studentfirandet i SA18 för att tala om för Naciimo och hennes klasskamrater vilka viktiga insatser som hon sett att Naciimo fått fart på med sitt samhällsengagemang.
Miljöstipendium
Och på tal om engagemang så medverkade renhållningsföretaget Ragn-Sells hållbarhetschef Pär Larshans på samma länk under SA-elevernas studentfirande. Han ville berätta för Selma Spahiu att hon får företagets Miljöstipendium på 5000 kronor för sina insatser med att ställa om både sig själv, familjemedlemmar och kamrater till ett mera hållbart samhälle genom olika miljöåtgärder och konsumtionsval efter en hållbarhetskurs i skolan;
-- Selma är en förebild på hållbarhetsområdet, menade Pär Larshans och gratulerade henne till stipendiet och sa att han räknade  med hennes fortsatta arbete med att följa och leda andra emot en hållbarare livsstil.
Samhällsbygge
På Naturvetenskapsklassens studentfirande var det både byggjätten Skanska och den lokala Rotaryklubben som medverkade med stipendier.
Zeina Alasadi fick Skanskas samhällsbyggarestipendium med bland annat en prischeck på 10000 kronor till litteraturinköp med mera under den kommande utbildningen på Chalmers. Matilda Moberg och Jaquline DeCerein från Skanska önskade Zeina lycka till och varmt välkommen till Skanska framöver. 
Elevkåren
Avgående elevkårsordföranden Hadil Mansur fick Göteborg-Angered Rotaryklubbs stipendium för Unga Ledare i Angered på 5000 kronor. Av stipendiejuryns motivering framgår att Hadil varit en aktiv ledare i kårarbetet under hela sin tid på skolan och deltagit i de flesta av skolans olika  demokratiska forum för skolutveckling på ett förtjänstfullt sätt.
-- Verkligen roligt att man blir uppskattad för det arbetet, för det är viktigt för att skolan skall utvecklas på ett bra sätt, säger Hadil.
Mänskliga Rättigheter
På Handels- och Vård- och omsorgsprogrammet, samt Ekonomiprogrammet, fick de tre studenterna Eda Boyar, Aasma Eldaeifi och Hafsa Mohamed var sitt diplom och 5000 kronor från Theodor och Hanne Mannheimers fonder, som belönar goda insatser för mänskliga rättigheter och goda prov på visat civilkurage.
-- Det är så fint att man kan få stipendium för att man vågar säga ifrån när någon drabbas av mobbing, orättvisor eller elakhet, säger Eda. Aasma och Hafsa verkar vara på samma spår och tycker att ALLA borde göra så.
Om du själv går kvar på Angeredsgymnasiet till hösten kan du gå in och titta på utmanarstipendier att söka själv inför studenten på http://www.angeredsutmaningen.se/stipendier.html
Stipendiatfoton;  ExaktaPhoto / Hampus Haara.


Stipendiater <span>fr v; Faisa, Mahnaz och Danyah</span>
Stipendiater fr v; Faisa, Mahnaz och Danyah


Stipendiater fr v Eda, Aasma och Hafsa
Stipendiater fr v Eda, Aasma och Hafsa


Stipendiat Ragn-Sells; Selma & Rotary; Hadil
Stipendiat Ragn-Sells; Selma & Rotary; Hadil


Stipendiat Skanska; Zeina & Stena; Naciimo
Stipendiat Skanska; Zeina & Stena; Naciimo


Tipsa en vän Skriv utMatsedel

Angeredsutmaningen

Ensamma barn

Skriv i Angeredswebben

Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.

Testannons 1

Testannons 2

Testannons 3

Angeredsgymnasiet FB

Angeredsgymnasiet Insta
Angeredswebben
Ansvarig utgivare:   Rickard Strid
Webmaster:   Rickard Strid
Redaktion:   Elias, Nellie, Clara, Olle, Lova, Sabina Sakic, Torbjörn