Logga Upp

Sök          Sökhjälp
annons2
annons3

Debattboxning
- brinnande och aggressivt


Rickard Strid 2022-09-02

Bild:Elias Cederholm

Bild:Elias Cederholm

Bild:Elias Cederholm

Bild:Elias Cederholm

Bild:Elias Cederholm

Bild:Elias Cederholm

Som traditionen bjuder, i valtider arrangeras debattboxning på Angeredsgymnasiet. I år i idrottshallen med full uppslutning från samtliga partiers ungdomsförbund. Under treminuters-ronder behandlades bland annat miljön, kriminalitet, försvar och segregation.

När Angeredswebben kommer ner till idrottshallen har alla artighetsfraser utbytts, presentationer är genomförda och eleverna hälsade på. Det är nedsläckt och mitt framför läktaren är den obligatoriska boxningsringen placerad och utmarkerad med skrikrödvita plastband. Första matchens annonseras och utan vidare tjafs tar Socialdemokraternas och Moderaternas talespersoner plats i ringen. Dagens första fråga handlar om hur partierna ska fixa integrationen i Sveriges skolor. Redan här får elevkåren, som är ssatta att kommentera kombatanternas insatser och eleverna på läktarna en lektion i hur man tar till sig en frpga och väljer att tolka den efter vad man vill prata om. Bataljen mellan S och M kommer att handla om bostadsmarknaden och om det ska säljas eller byggas nytt. Det blir också tydligt i denna match att ett vinnande koncept är att skylla ifrån sig och peka på vad de andra inte har gjort. Första matchen vinns av Moderaterna.

Debattboxningen arrangeras och genomförs med samhälllärarlaget som ryggrad. Mycket arbete har gått åt till att engagera "boxare", bygga miljön och engagera både elever från kurser och elevkåren. Under dagen genomförs också skolvalet på plats och förhoppningsvis kan detta presenteras inom kort här på Angeredswebben. 

Match efter match går av stapeln och snart hettar det till igen. Även om debatten om Trygghet & Kriminalitet mellan Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna inte når någon högre nivå är det alltid speciellt SD deltar på Angeredsgymnasiet. Det blir en jämn kamp men för första gången hörs bu-rop i idrottshallen när SD´s representant pratar om stenkastning, våld och mycket, mycket, mycket hårdare straff. Bu-ropen lägger sig men elevkåren undrar varför moderpartiets vanliga svar, om utvisning, inte använts under debatten. V avgår slutligen som vinnare.

Efter en något trubbig boxning blir det tungviktsmöte mellan Centerpartiet och Liberalerna. Det är kanske inte de största partierna utan mer två kombatanter som är vana vid att tala och debattera. Det böir snabbt, rappt och intensivt när frågan om värnplikt nagelförs under tre minuter. Det blir en kamp mellan upprustning och demokrati, att införskaffa och lära sig använda militär kraft mot att satsa på demokratisk kunskap via skolbänken. De två gör sitt bästa för att sänka varandra och denna match är nog den mest ordstinna Angeredswebben får uppleva. Elevkåren och publiken är både besvikna och begeistrade. Både underkänt och spännande får vi höra från Elevkårens representanter. Slutligen avgår C med vinsten när eleverna i publiken får säga sitt. 

Här lämnar Angeredswebben debattboxningen som under dagen fortsatte fram till lunch. Ett antal matcher fick vi inte se men det är klart att detta är en form som engagerar ungdomarna även om den sällan går på djupet. Det djupet får vi hoppas att pedagogerna kan dyka ner i med eleverna.

Tipsa en vän Skriv utMatsedel

FOTOKURS 2023

Angeredsutmaningen

Ensamma barn

Skriv i Angeredswebben

Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.

Testannons 1

Testannons 2

Testannons 3

Angeredsgymnasiet FB

Angeredsgymnasiet Insta
Angeredswebben
Ansvarig utgivare:   Rickard Strid
Webmaster:   Rickard Strid
Redaktion:   Signe, Elias, Nellie, Clara, Olle, Lova, Engla, Sabina Sakic, Torbjörn, Alexander