Logga Upp

Sök          Sökhjälp
annons2
annons3
Hela Blomman på Angeredsgymnasiet

Kampen mot kvinnlig könsstympning


Lova Malm Skinnargård 2023-01-13


År 2017 startades Hela blomman av elever på Angeredsgymnasiet. Föreningen föreläser om kvinnlig könsstympning, KKS, i Göteborgsområdet till både skolor och sjukvård men även till allmänheten.

Kvinnlig könsstympning är att man på olika sätt gör ingrepp på det kvinnliga könsorganet. Det är en kulturell tradition som oftast görs i ung ålder. Ingreppet görs för att man tror att de bevarar en kvinnas oskuld. Traditionen har funnits i över 2000 år.

Föreningen Hela Blomman startades av Fatima Afarah och Naciimo Hassan och jobbar mot kvinnlig könsstympning. Det är tre elever som går på skolan idag och fem elever som är utifrån. De arbetar med att föreläsa ute i skolor och sjukvård i Göteborg men är inte främmande att föreläsa för andra målgrupper än dom. I en intervju pratade jag med de elever på Angeredsgymnasiet som är aktiva i föreningen just nu och ställde lite frågor.

Frågorna jag ställde var bland annat i vilken ålder ingreppet oftast sker och vart i världen det är vanligast. De berättar att det oftast sker i åldern 9-11 år och att det är vanligt i Somalia men också i andra länder. I Sverige är det olagligt därför brukar man åka tillbaka till sitt hemland för att utföra ingreppet för där är det inte olagligt. Det borde vara olagligt i alla länder men tyvärr är fallet inte så.

En av frågorna jag också ställde var vad som individ och samhälle skulle kunna göra för att förhindra KKS. De svarar att som barn måste man försöka säga nej och fler föreningar måste starta och informera så det pratas högt om för det är ett viktigt ämne att belysa.

Tipsa en vän Skriv utMatsedel

FOTOKURS 2023

Angeredsutmaningen

Ensamma barn

Skriv i Angeredswebben

Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.

Testannons 1

Testannons 2

Testannons 3

Angeredsgymnasiet FB

Angeredsgymnasiet Insta
Angeredswebben
Ansvarig utgivare:   Rickard Strid
Webmaster:   Rickard Strid
Redaktion:   Signe, Elias, Nellie, Clara, Olle, Lova, Engla, Sabina Sakic, Torbjörn, Alexander