Logga Upp

Sök          Sökhjälp
annons2
annons3

Kunskap räddar liv


Wilma Frost 2019-11-11

Material för HLR-kurs och Sari utanför personalrummet där hjärtstartaren hänger.
Bild:Wilma Frost
Material för HLR-kurs och Sari utanför personalrummet där hjärtstartaren hänger.

HLR är viktigt. Med de rätta kunskaperna kan du rädda upp till 70%  av de som får hjärtstopp. Angeredswebben har intervjuat Sari Hautala Thorne angående detta ämne.

Förra året hade 6135 stycken hjärtstopp, av dom överlevde bara 632 för att dom fick snabb hjälp. Om man agerar kan man rädda 70% av dem som får hjärtstopp. På Angeredsgymnasiet lär man ut HLR för personal.

Angeredswebben har intervjuat Sari Hautala Thorne. Hon är en av dem som håller i HLR kurserna på skolan. De som håller i kurserna på skolan är personal som är utbildade HLR instruktörer. Personal får anmäla sitt intresse om att vara med på kurserna. Det sker med åtta personer i varje grupp. Så ofta som möjligt, men oftast på lov då det finns tid.

Syfte med HLR kurserna är att man ska lära sig hur man räddar liv. Kursen tar upp hjärtstopp, luftvägsstopp, stabilt sidoläge och hur man använder hjärtstartare. Personalen övar på dockor, lektionerna håller på 1.5 timme. Det finns en speciell ordning man ska följa.

Första steget är att ringa 112. Sen påbörjar du HLR. Du gör 30 kompressioner och två blåsningar och upprepar sedan proceduren Viktigt är att du gör 30 tryck om du inte kan blåsa. Tredje steget är att använda hjärtstartare. I steg 4 överlämnar du till vårdpersonal som tar över. Denna metod kan rädda upp till 70%.

Just nu på skolan är det bara personal som får gå utbildningen, förutom de som går Vård och Omsorgs programmet. 
Man satsar på att lära ut HLR i grundskolan, för att det är viktigt att veta hur man gör så att man kan agera snabbt.
Sari berättar att det finns ett intresse hos rektorerna att de vill erbjuda personalen utbildningen. Hon tycker att arbetsplatser borde ha HLR-kurser obligatoriskt.

Angeredswebben frågar henne om hon har fått använda kunskapen någon gång. På den frågan svarar hon "Nej, och jag vill inte behöva använda det heller." Hon berättar att hon en gång fick hjälpa en elev i bamba som satt i halsen. Den personen satt i rullstol och hon fick agera. 

Sari berättar också att vi har hjärtstartare på skolan vid personalrummet. Man öppnar den så kommer hjärtstartaren att ge instruktioner. Det ska vara tillgängligt för alla i samhället. Hon berättar även att taxichaufförer har små hjärtstartare i sina taxibilar.

Länk till filmen om HLR: Så här gör du

Tipsa en vän     Skriv utEnsamma barn

Skriv i Angeredswebben

Matsedel

Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.

Testannons 1

Testannons 2

Testannons 3

Angeredsgymnasiet FB

Angeredsgymnasiet Insta
Angeredswebben
Ansvarig utgivare:   Rickard Strid
Webmaster:   Rickard Strid
Redaktion:   Emil, Sofia, James, Wilma, Alice, Hanna, Sabina Sakic, Torbjörn, Gustav