Logga Upp

Sök          Sökhjälp
annons2
annons3

"Mentorn är som en verktygslåda
till allt man vill göra i sitt nya land"


Hafsa Mohamed 2019-11-21

Adepterna Jibril och Artjola samt Öppet Hus-funktionärerna Segen och Astri omringade årets stipendiat Laila.
Adepterna Jibril och Artjola samt Öppet Hus-funktionärerna Segen och Astri omringade årets stipendiat Laila.

Artjola Mata, Laila Karam och Peter Hjörne ser alla fördelarna med att unga människor får tillgång till mentorers kunskaper, erfarenhet och kontaktnät.
Artjola Mata, Laila Karam och Peter Hjörne ser alla fördelarna med att unga människor får tillgång till mentorers kunskaper, erfarenhet och kontaktnät.

Laila Karam, som i våras tog studenten från NA, fick föreningen Öppet Hus stipendium för 2019 som uppmuntran för sitt starka engagemang för att hjälpa kamrater och sin egen kamp för att ta sig fram i sitt nya land. Idag pluggar hon till civilingenjör inom biomedicin på Chalmers Tekniska Högskola.

--Jag har haft jättestor nytta av min mentor Elin, som arbetar som internrevisor. Vi brukar träffas någon gång i månaden och jag kan fråga henne om nästan vad som helst. Jag ser henne som en verktygslåda för att ta mig fram i Sverige, säger Laila.
Mentorskontakten fick hon under tiden som hon läste på Naturvetenskapsprogrammet på Angeredsgymnasiet och hon rekommenderar alla andra att skaffa sig en egen mentor för att hjälpa till med kontakten med arbetslivet, planeringen av sina studier och för att ha någon vuxen och erfaren att prata om andra viktiga frågor som ekonomi och att skaffa bostad.
-- Segen Ghebre och Astri Lidman på Öppet Hus lägger båda ned sin själ i varje ny ansökan om en mentor, så det är jättelätt att få hjälpen. Adepten och mentorn skatt fungera tillsammans, det är de mycket noga med.
I motiveringen till Lailas stipendium, som delades ut i en finstämd ceremoni i Konserthuset av självaste moderata kommunstyrelseordföranden Axel Josefsson, står det bland annat att läsa;
”Laila sprider glädje och omtanke till människor i sin omgivning. Under sin korta tid i Sverige har hon lyckats med mycket goda studieresultat vilket har lett till att hon har kommit in på Chalmers.
Hon har arbetat under hela gymnasietiden och har utvecklats på flera arbetsplater där hon fått utökat ansvar och varit en pålitlig medarbetare.
Hennes klasskamrater har vittnat om att hon genom sitt ledarskap och engagemang visat en ljusare väg för många på Angeredsgymnasiet. Genom sitt mod och civilkurage har hon stöttat elever som haft det tufft i skolan och stått upp för orättvisor. Hon har motiverat personer i sin omgivning till att satsa på utbildning och visat på hur man kan vara mer delaktig i samhället.
Laila är en fantastiskt inspirerande person och en förebild för många. När man hör allt hon lyckats med under så pass kort tid i Sverige så lämnar det ingen oberörd. Det tillsammans med en otrolig positiv och energi och hjärta på rätta stället gör att Laila förtjänar alla uppskattning och är väl värd vårt stipendium”.
Både Axel Josefsson och Peter Hjörne, som är ordförande i Öppet Hus, uttryckte sin glädje över att få vara med i firandet av en ung invandrartjej som åstadkommit så mycket på så kort tid. Hela 23 liknande stipendier har föreningen delat ut sedan 2011.
Med på stipendieutdelningen var också Artjola Mata, som tog studenten från Ekonomiprogrammet i våras, och nuvarande EK17-elever Jibril Hirsi. De har båda fått var sina mentorer från Öppet Hus och är lika entusiastiska som Laila Karam;
-- Det är oerhört värdefullt att ha tillgång till en erfaren vuxen med ett stort kontaktnät, till exempel när man vill förbereda sig för arbete och studier, säger Jibril.
Artjola håller med. Hon som själv vill bli jurist  har förstås försäkrat sig om att få en advokat som mentor;
-- Det innebär ju att jag kan få en inblick i livet på advokatbyrån och att jag kan ställa frågor om utbildningen och hur man pluggar på bästa sätt, säger Artjola.
Vill du själv ha en mentor hos Öppet Hus så är det bara att surfa in på föreningens hemsida  www.oppethus.se (eller oppethus.se beroende på webbrowser). Ännu mer om Laila kan du läsa i Göteborgs-Postens artikel https://www.gp.se/livsstil/h%C3%A5rt-arbete-och-m%C3%A5nga-skratt-%C3%A4r-b%C3%A4sta-medicinen-f%C3%B6r-laila-1.21376711

Tipsa en vän     Skriv utEnsamma barn

Skriv i Angeredswebben

Matsedel

Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.

Testannons 1

Testannons 2

Testannons 3

Angeredsgymnasiet FB

Angeredsgymnasiet Insta
Angeredswebben
Ansvarig utgivare:   Rickard Strid
Webmaster:   Rickard Strid
Redaktion:   Emil, Sofia, James, Wilma, Alice, Hanna, Sabina Sakic, Torbjörn, Gustav