Logga Upp

Sök          Sökhjälp
annons2
annons3

Nionde Summer Space
gav oförglömliga minnen


Yusuf Abdi 2023-08-11

Konsulter i samhällsutveckling, fr v Ilayaah, Abdul, Tuba, Miriam, Idinma, Jana och Yasin.
Konsulter i samhällsutveckling, fr v Ilayaah, Abdul, Tuba, Miriam, Idinma, Jana och Yasin.

Under åtta oförglömliga sommarveckor har lika många elever från skolan jobbat som stadsdelsutvecklare i Tynnered i det återkommande projektet Summer Space. För nionde året i rad samlade angeredsutmanaren Per Östling och hans företag First to Know ett ungdomsgäng bestående av fem masterstudenter från Chalmers och åtta elever från Angeredsgymnasiet för att söka uppslag till samhällsutveckling. Tillsammans 13 representanter från olika delar av världen.

Också i år valde man att arbeta i Tynnered, efter att bland annat ha gjort liknande sommarsatsningar i Bergsjön och Lövgärdet tidigare. 
-- Upplägget är att masterstudenterna leder och planerar arbetet som en del i sina universitetsstudier och angeredseleverna samlar information och underlag för att sedan kläcka goda idéer till hur närsamhället kan utvecklas, berättar Per Östling, som varit aktiv företagare i Angeredsutmaningen allt sedan starten för 10 år sedan. 
Bland förslagen, som nu presenterats för fastighetsägarna och företagarna i Tynnered, fanns flera exempel på hur outnyttjade ytor i stadsdelen skulle kunna användas bättre för att bidra till ökad trygghet och interaktion mellan de boende:
-- Till exempel finns stora tomma gräsmattor som istället skulle kunna användas att närodla på. Då skulle de boende kunna odla grönsaker och träffas runt sina odlingar och prata självhushållning och annat, berättar Tuba som ägnat flera sommarveckor åt att fundera på detta.
-- Eller det finns exempel på viadukter i området där ytan under gatan står helt oanvänd istället för att arrangera aktiviteter därunder för att samla människor king positiva saker istället för att vara skumma mötesplatser för droghandel och annat, föreslog Idinma som liksom liksom Tuba går språkintroduktion på skolan.
Dessa och många fler idéer till att göra stadsdelen tryggare och mer attraktiv för de boende har nu överlämnats till de som verkligen kan göra något åt saken, mot löftet att faktiskt också göra detta.
Hur utvecklades då deltagarna själva av de åtta sommarveckorna tillsammans i den så kallade Hubben i Tynnered?
-- Eftersom vi alla kommer från olika länder och har pratat engelska hela sommaren så har min engelska blivit mycket bättre, berättar Abdul som annars går språkintroduktion på vår skola.
-- Jag har blivit oerhört inspirerad av samarbetet med universitetsstudenterna, så jag vill också gå där i framtiden, menar Jana.
-- Jag tycker också att man har lärt sig att samarbeta och förstå vad kommunikation betyder för att komma vidare i ett arbete och lösa konflikter. Att ta vara på varandras olikheter och se dessa som en styrka, säger Ilayaah.
Nu återstår att se hur många av ungdomarnas förbättringsförslag som hinner bli verklighet till nästa sommar, då Summer Space förmodligen återigen erbjuder fina, roliga och lärorika sommarjobb i en stadsdel med potential för utveckling.

Tipsa en vän Skriv utMatsedel

FOTOKURS 2023

Angeredsutmaningen

Ensamma barn

Skriv i Angeredswebben

Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.

Testannons 1

Testannons 2

Testannons 3

Angeredsgymnasiet FB

Angeredsgymnasiet Insta
Angeredswebben
Ansvarig utgivare:   Rickard Strid
Webmaster:   Rickard Strid
Redaktion:   Signe, Elias, Nellie, Clara, Olle, Lova, Engla, Sabina Sakic, Torbjörn, Alexander