Logga Upp

Sök          Sökhjälp
annons2
annons3

Nu är Muna och Mermaid klara
för SM-final i Ung Företagsamhet


Shayan Faraj 2020-05-15

Bild:Andreas Jarlén, Wonderbrand

Muna trivs som fisken i vattnet. Eller sjöjungfrun kanske man skall säga?! Nu har i alla fall Muna Idow och hennes UF-företag Mermaid kvalificerat sig för SM-finalen i Ung Företagsamhet, som avgöres måndag och tisdag 18 - 19 maj. Inte sedan 1998 har Göteborg vunnit tävlingen och den gången med ett UF-företag från Angeredsgymnasiet. Nu kan det alltså vara dax igen. Muna är ett av tolv företag kvar i startfältet. De övriga 33000 UF-företagarna i landet följer upplösningen av tävlingen på Facebook.

Ett litet vidrigt virus vid namn Corona typ Covid 19 gör att det nu känns som evigheter sedan Angeredswebben den 2 mars berättade att Muna Idow i SA17 kvalificerat sig till SM genom att vara på prispallen i ett fullknökat Svenska Mässan, när Ung Företagsamhet höll sin regionala mässa. Därmed hade hon kvalificerat sig till att delta i Svenska Mästerskapen på Älvsjömässan i Stockholm i dessa dagar, dit Muna hade tänkt att ta sig med ett entourage av kamrater, rådgivare och lärarstöd.
-- Men nu står det istället ett fältsjukhus för Covid 19-patienter där och Ung Företagsamhet bestämde sig tidigt för att ställa om istället för att ställa in, berättar Johan Sandahl som är chef för göteborgskontoret av Ung Företagsamhet.
Två månader av social distansering, gymnasiestudier i karantän, massor av handtvättar och nysningar i armvecken senare så uppstår nu SM-tävlingen istället i digital form med jurymöten på videolänk.
-- Det har varit jättemycket arbete för att förbereda sig för SM-tävlingarna, berättar Muna. Rapporter har skrivits, PR-filmer producerats och jurypresentationer repeterats. Samtidigt som hon fortsatt med både skolarbetet inför studenten och med sina simelever i fyra olika bassänger runtom i Göteborg. För det är ju simskolor för unga tjejer och kvinnor som inte fick lära sig simma i hemlandet som är Mermaids affärsidé.
-- Det har också varit fantastiskt roligt och oerhört lärorikt, tycker Muna, som fick lägga hela sitt påsklov på tävlingsförberedelser för att vara på topp inför juryn.
-- Nu har jag precis fått veta att jag är en av de tolv företagen i finalen, så då har det ju verkligen varit värt allt arbete, säger Muna. Ett 50-tal företag har redan sorterats ut ur tävlingen.

Muna Idow med sitt företag Mermaid UF har simmat ända in i SM-finalen för Ung Företagsamhet, som avgöres på videolänk tisdag 19 maj.
Bild:Andreas Jarlén, Wonderbrand
Muna Idow med sitt företag Mermaid UF har simmat ända in i SM-finalen för Ung Företagsamhet, som avgöres på videolänk tisdag 19 maj.

Simskoleverksamheten älskar hon. Muna själv lärde sig simma för bara några år sedan och håller i dag på med både vattenrugby och dyk, samtidigt som hon lär andra tjejer att våga vara på djupt vatten, diplomerad simskolelärare som hon numera också är.
-- Det ger tjejerna självförtroende, frihet, integrationsmöjligheter, kondition, hälsa och bättre kroppskontroll samtidigt som simkunskaper förstås kan rädda liv. Jag vill verkligen fortsätta att hålla på med detta och bygga upp en liknande organisation på andra platser också, berättar Muna Idow.
När nu Muna framträder inför den nationella tävlingsjuryn en sista gång så är det alltså återigen en möjlighet att Göteborg får ta hem vinnarpokalen. Två av de tolv tävlande finalföretagen kommer från Göteborgsdistriktet. Förutom Muna och Mermaid UF är det Samskoleföretaget Beelive uf, som säljer andelar i bikupor. De ställs mot fem Stockholmsföretag och ett vardera från Uppsala, Gävleborg, Östergötland, Småland och Älvsborg.
-- Det är banne mig på tiden att Göteborg vinner nu, tycker Johan Sandahl.
Senast som SM-pokalen stod i Göteborg var det Linda, Anna, Johan och Erik från Angeredsgymnasiet med företaget XLNT Reklamplats, som sålde reklam på spårvagnar och bussar, som tog hem SM-titeln.
Prisutdelningen sänds digitalt på länken https://ungforetagsamhet.se/livesandning-sm-2020 eller på Facebook @ufsverige tisdag 19 maj mellan kl 19.00 och 20.30. Först därefter vet vi vem som kan kalla sig svensk mästare i ung företagsamhet under det närmaste året. Go, Muna, go. Du har inte tagit dig vatten över huvudet.


Tipsa en vän Skriv utMatsedel

Angeredsutmaningen

Ensamma barn

Skriv i Angeredswebben

Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.

Testannons 1

Testannons 2

Testannons 3

Angeredsgymnasiet FB

Angeredsgymnasiet Insta