Logga Upp

Sök          Sökhjälp
annons2
annons3

Ridwan och Amin fick årets stipendier


Yusuf Abdi 2022-11-30


Vem kunde ana att det var tre före detta elever från Angeredsgymnasiet som skulle stå i centrum när mentorsföreningen Öppet Hus delade ut sina åtråvärda stipendier för 2022? För visst var det Ridwan Qayre och Amin Al Qatanani som vann juryns hjärtan som "unga göteborgare som med sitt handlande visat prov på företagsamhet, initiativförmåga och en medvetenhet och vilja att stå som förebild och visa på gott ledarskap för unga människor", som juryns ordförande Peter Hjörne uttryckte motiveringen. Den tredje gamla eleven återkommer vi till.

Både Ridwan och Amin drev UF-företag när de gick på Angeredsgymnasiet. Ridwan importerade muslimskt mode för tjejer och unga kvinnor och Amin drev ett eventföretag som bland annat ordnade mässor för att människor och föreningar skulle komma samman i Angered. Men det var nog mera de bådas övriga livsval som Öppet Hus ville belöna den här kvällen. 
Amin tog studenten så sent som i somras och går nu på läkarlinjen samtidigt som han fortsätter att skapa event och aktiviteter som låter människor mötas för att samhället skall bli lite bättre.. Ridwan tog studenten för tre år sedan och pluggar idag på Handelshögskolan samtidigt som hon ibland jobbar extra på Blå Stället där hon driver flera olika projekt och varit med i arbetet för att öka valdeltagandet i stadsdelen i höstas.
Föreningen Öppet Hus, som bildades 2009 av tidningen Göteborgs-Postens dåvarande huvudägare och chefredaktör Peter Hjörne vill stötta unga utlandsfödda människor in på arbetsmarknaden. Stipendiet är på 10000 kronor till vardera stipendiaten.
-- För ni behövs verkligen, sa han när stipendierna delades ut i samband med en finstämd ceremoni i Konserthuset.
-- Mångfald är en tillgång för varje arbetsplats och Öppet Hus vill kunna erbjuda mentorer som kan hjälpa till att korta vägen till jobb. Som kan öppna dörrar till möjligheter, kontakter och jobb.
Ända sedan föreningen startade för 13 år sedan har elever på Angeredsgymnasiet varje år deltagit i programmet som adepter och blivit matchade med yrkesverksamma mentorer som kunnat hjälpa till med goda råd på vägen mot det första arbetet. Vill du själv ha en mentor så är det bara att ansöka på www.oppethus.se som så många före dig.
Men hur var det nu med den tredje gamle angeredseleven i kvällens blickfång? Jo,i samband med  stipendieutdelningen i Konserthuset deltog förvisso många både nuvarande och före detta elever från vår skola. En av dem var Elvir Dzanic, som idag är VD för Göteborgs hamn.
-- Vårt företag har faktiskt funnits i 400 år och har alltid sett mångfald som en tillgång. Det är bara att titta på fotbolls-VM just nu. De bästa lagen består av en rik blandning av människor. Det är så man skapar det bästa laget både i fotboll och på jobbet, menade hamnchefen, som tog studenten i början av seklet.
-- Med mångfald kommer olika idéer och synsätt företagen till godo precis som språk och kulturer. Det är bra för alla, menade Elvir som själv kom till Sverige från gamla Jugoslavien när det var krig där i början på 1990-talet.
Mer om Ridwan och Ali kan du läsa på https://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/de-%C3%A4r-f%C3%B6rebilder-f%C3%B6r-andra-fick-stipendium-f%C3%B6r-sitt-engagemang-1.86911036

Tipsa en vän Skriv utMatsedel

FOTOKURS 2023

Angeredsutmaningen

Ensamma barn

Skriv i Angeredswebben

Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.

Testannons 1

Testannons 2

Testannons 3

Angeredsgymnasiet FB

Angeredsgymnasiet Insta
Angeredswebben
Ansvarig utgivare:   Rickard Strid
Webmaster:   Rickard Strid
Redaktion:   Signe, Elias, Nellie, Clara, Olle, Lova, Engla, Sabina Sakic, Torbjörn, Alexander