Logga Upp

Sök          Sökhjälp
annons2
annons3
Debatt

Vi med funktionshinder vill bli bemötta som alla andra


Alice Grimm Larsson 2020-11-27

Bild:Rickard Strid

Att passa in och att vara en del av samhället är inte alltid lätt i dagens samhälle, speciellt inte om man har ett funktionshinder.

Om man har ett funktionshinder får man oftast kämpa för sina rättigheter och kämpa för att vara en del av samhället. Det är inte heller självklart att vi med funktionshinder blir bemötta som de som inte har ett funktionshinder. Idag är det tyvärr vanligt att människor med funktionshinder blir nekade LSS (lagen om stöd och service) och personlig assistans. För att vi med funktionsnedsättningar ska kunna leva ett så "normalt" liv som möjligt så är assistansen livsviktig.

– Allt fler personer nekas assistansersättning från Försäkringskassan. Orsaken är en tuffare tolkning av LSS-lagen. De senaste åren har vi haft helt andra tillämpningsregler, säger Kristina Åstrand, enhetschef vid Försäkringskassan.

Det är svårt för oss med funktionshinder att bli bemötta på samma sätt som alla andra. Vi får oftast kämpa för att bli betrodda på och att människor ska lita på oss och inte tro att det inte går att lita på oss bara för att vi sitter i rullstol. Det blir tyvärr oftast så att om vi har med oss en assistent så vänder sig personer i samhället till assistenten istället för att svara den personen som sitter i rullstol.

I en intervju från Sveriges Radio utryckte Michael Hansson missnöje med hur man blir bemött om man har en son med autism.

– Många undviker att prata med personer som har någon funktionsnedsättning. Så verkar det vara, tycker Michael Hansson som har en son med autism. De flesta pratar ju över huvudet på min son. Är det någonting de undrar över, ja då frågar de mig eller min sambo. Men skulle de vilja att man gjorde så med dem?

Visst finns det personer som inte kan prata eller svara för sig själva. Då måste man fråga assistenten för att kunna få ett ordentligt svar. Fast alla individer har samma rättigheter och behov att få uttrycka sig som de vill. Att en person har ett eller flera funktionshinder betyder inte det automatiskt att man inte kan prata och tänka själv. Det finns olika typer av funktionsnedsättningar, ingen är den andra lik. 

Vi med funktionshinder vill också jobba, det får oss att vara en del av samhället. Men idag är det tyvärr svårt för oss att få jobb. Vi blir lätt nekade till jobb och det finns många med funktionshinder som är arbetslösa idag. 

– Enligt Arbetsförmedligen har tillväxten varit väldigt stark i ett antal år nu, trots det ser vi ingen tydlig ökning vad gäller sysselsättningsnivån i gruppen funktionsnedsatta. Här finns en outnyttjad potential som vi måste bli bättre på att ta tillvara, säger Maria Kindahl, chef för avdelningen Rehabilitering till arbete på Arbetsförmedlingen.

Vi med funktionsnedsättningar kommer utanför i samhället och får inte samma möjligheter utan assistans som människor som inte är behov av assistans. Denna situation är akut och därför måste det ändras. Människor måste ändra sin inställning och börja prata med oss som har ett funktionshinder. LSS-lagen måste även ändras så att det blir lättare att få assistans för oss som är i behov av det.

Om man ändrar inställning till funktionsnedsättningar i samhället så blir det lättare för oss att få ett jobb. Vi med funktionshinder vill bli bemötta som alla andra. Folk måste inse att vi också är egna individer. 

Efter denna debattartikeln hoppas jag att du får en annan uppfattning och drar ner fördomar om oss med funktionshinder.


Tipsa en vän     Skriv utMatsedel

Ensamma barn

Skriv i Angeredswebben

Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.

Testannons 1

Testannons 2

Testannons 3

Angeredsgymnasiet FB

Angeredsgymnasiet Insta