Logga Upp

Sök          Sökhjälp
annons2
annons3
Intervju med skolsköterska

Vill du ha hjälp med din hälsa, prata om känslor och relationer? 


Sofia Bergman 2021-05-12


Jag har intervjuat Ulrika Jenséus som är skolsköterska på Angeredsgymnasiet. Hos Ulrika kan du som elev få hjälp med medicinska råd, prata om kroppen, känslor och relationer. Hon har många års erfarenhet som skolsköterska. Du hittar Ulrika i närheten av rektor Calinas kontor och utanför hennes kontor finns ett stort väntrum.

Elevhälsan består av Ulrika som är skolsköterska, kurator och specialpedagoger. De har också drop in och det är mellan 10.30-12.00. Övriga tider kan man boka med henne genom att maila, SMSa eller ringa. 

Ulrika har jobbat som skolsköterska sedan 2004. Tidigare har hon jobbat på grundskolan. Jag frågade henne vad det roligaste med hennes jobb är och hon sa att det är att få träffa eleverna. - Det kan vara på ett hälsobesök då vi pratar om mående, studiesituation m.m. Jag erbjuder alla som börjar i åk 1 ett hälsobesök och det brukar ta 30-60 minuter. Hälsobesöket är också ett sätt att lära känna sin skolsköterska och bekanta sig med mig och få hjälp med enklare sjukvårdsinsatser, berättar Ulrika.

Andra saker som eleverna kan få hjälp med är att få ett plåster, få hjälp vid olycksfall, få råd angående sin hälsa etc.
- Vi är legitimerade sjuksköterskor och har vidareutbildning i barn och ungdomars hälsa, påpekar Ulrika. 

Utmaningar i Ulrikas jobb kan vara att hon ibland känner att hon inte når fram till eleven och det kan bero på att eleven inte är i skolan. Det kan också vara att eleven behöver hjälp ifrån andra vårdkontakter och det tar tid att få hjälp p.g.a till exempel kö, menar Ulrika. 

- Hos mig som skolsköterska kan man få prata om kroppen, känslor och relationer och vi skolsköterskor har sekretess. Om en elev far illa eller mår dåligt så kan vi behöva bryta denna då det är allvarligt. Eller det behövs mer hjälp av myndigheter som socialtjänst, vården eller annan typ av hjälp, fortsätter Ulrika.

- Hos mig kan man även få hjälp med vaccinationer som ingår i vaccinationsprogrammet och då upp till 18 år. Dessutom kan man som elev få hjälp med stöttning i studierna. Det kan vara om man behöver mer i skolan och då kan jag vara en länk till mentor, assistent och elevhälsan där rektor Calina ingår och övriga professioner, menar Ulrika.

Jag frågade Ulrika om man kan träffa henne fysiskt nu under pandemin och om man kan vaccinera sig mot Covid hos henne.
- Det är ett mycket speciellt år och jag och skolledningen pratar flera gånger per dag om att hålla avstånd och tvätta händerna. Rektor brukar prata i högtalaren och be alla tänka på att vara hemma om man har det lilla minsta symtom på förkylning. Misstänker vi att eleven har Covid då får man testa sig på vårdcentralen, svarar Ulrika. 

- Till mig kan man komma fysiskt på ett hälsobesök på mottagningen. Fördelen med mitt rum är att det är ganska stort. Ibland använder jag munskydd och alltid vid kontakt då det inte går att hålla det avstånd som är rekommenderat. Det finns också en möjlighet att ta kontakt via Google Meet där vi kan också träffas på ett hälsobesök. Då skickar jag en länk och inbjudan på mailadressen, det finns PIM också där jag går in med jämna mellanrum men bäst är telefonen där kan man be mig ringa upp om det går bra. Vi rekommenderar att vara mer utomhus om man kan och har ledigt mellan lektionerna, fortsätter Ulrika.

På frågan om vaccination svarar hon att det gäller inte vaccination mot Covid hos skolsköterskor då det är vårdcentralen som har det uppdraget. 

Jag gjorde denna intervju för att det är viktigt att veta var skolsköterskan finns och vad hon kan hjälpa till med om man som elev behöver hjälp. Jag ville även uppmärksamma de viktiga personerna och deras roll i skolan.  

 

 

Tipsa en vän     Skriv utMatsedel

Angeredsutmaningen

Ensamma barn

Skriv i Angeredswebben

Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.

Testannons 1

Testannons 2

Testannons 3

Angeredsgymnasiet FB

Angeredsgymnasiet Insta
Angeredswebben
Ansvarig utgivare:   Rickard Strid
Webmaster:   Rickard Strid
Redaktion:   Oskar , Elias, Clara, Wilma, Alice, Anton, Sabina Sakic, Torbjörn, Gustav