Logga Upp

Sök          Sökhjälp
annons2
annons3
Klimatsmart vecka på Restaurang Blå

Vill du smaka på klimatsmart mat?


Hanna Johansson 2019-09-26

Här ser ni menyn för klimatsmart veckan.
Här ser ni menyn för klimatsmart veckan.

Jag har inervjuat kökschefen Ann Wandeby som jobbar på Restaurang Blå angående klimatsmart vecka som sker vecka 40. Här är svaren jag fick. 

Temavecka kommer att ha fokus på klimatsmart mat. Alla skolor och förskolor i hela Göteborgs Stad har planerat denna temavecka. Vi vill ge kunskap och uppmuntra våra gäster/elever att bli mer klimatsmarta utifrån de val de gör när de tar av maten vi serverar. Vi vill inspirera och uppmuntra till en hållbar livsstil, berättar Ann. 

Maten som kommer att serveras är t.ex  potatisgratäng med kyckling, rotfruktsgratäng med linser, fiskburgare eller grönsaksburgare med potatismos och remouladsås, köttfärssås eller linssås & spagetti. 

Menyn kommer att anpassas under veckan. Vi har valt ut de flesta populära rätter där det vi har valt livsmedel eller ändrat recept för att minska klimatpåverkan. Det är vanliga recept och måltider vi har på menyn. 

 Maten kommer att skilja sig den veckan jämfört med ”vanliga” veckor. Det blir ingen större skillnad. Vi anpassar menyer och livsmedel hela tiden året runt utifrån ett klimatperspektiv och miljöpåverkan. Exempel genom att välja säsongsanpassade grönsaker, baljväxter, servera mer potatis och vegetariskt samt minska transporter. Vi erbjuder vegetarisk meny och soppa varje dag. 

Med klimatsmart mat så menar man att en måltid som är baserad på miljömärkta råvaror, säsongsanpassad och stor del vegetabilier och baljväxter. Klimatsmart köttfärssås innebär att minska köttet och ersätta en del med grönsaker och baljväxter eller ersätta helt med baljväxt, t.ex sojafärs.   

Underläggen är inplastade för att vi ska kunna torka av de varje dag. Slöseri med papper hade det blivit om vi inte plastat in dom, då hade vi fått skriva ut många antal nya papper varje dag. 

Jag frågade Ann om varför Restaurang Blå endast har EN klimatsmart vecka och hon sa att alla skolor och förskolor i hela Göteborgs Stad har planerat denna temavecka. Och de vill inspirera och uppmuntra en hållbar livsstil.


Tipsa en vän     Skriv utEnsamma barn

Skriv i Angeredswebben

Matsedel

Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.

Testannons 1

Testannons 2

Testannons 3

Angeredsgymnasiet FB

Angeredsgymnasiet Insta
Angeredswebben
Ansvarig utgivare:   Rickard Strid
Webmaster:   Rickard Strid
Redaktion:   Emil, Sofia, James, Wilma, Alice, Hanna, Sabina Sakic, Torbjörn, Gustav