Logga Upp

Sök          Sökhjälp
annons2
annons3
Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:
Gårdagens elever ger goda råd till dagens;

"Våga använda det nya språket
och tag hjälp av dina lärare!"


Zamzam Aweys 2019-12-13

Shermin Ghalam, Kani Jaff och Ridwan Qayre tillsammans med Hafsa Mohamed, Mahnaz Afzalii,  Saciid Hussein och Fadumo Muhamud och några av deltagarna.
Shermin Ghalam, Kani Jaff och Ridwan Qayre tillsammans med Hafsa Mohamed, Mahnaz Afzalii,  Saciid Hussein och Fadumo Muhamud och några av deltagarna.

-- Mitt bästa råd till er som går på Språkintroduktion är att verkligen VÅGA använda det nya språket. Det säger handelshögskolestudenten Ridwan Qayre, som ganska nyligen själv gick på Angeredsgymnasiets både Sprint- och ekonomiprogram. Ridwan var en av fyra före detta elever som UF-företaget Stronger Together nyligen bjöd in för att peppa nyanlända på skolan.

-- Jag har lärt mig att det fungerar även om man bryter lite i svenskan eller inte alltid säger exakt rätt. Bara de förstår mig så är jag nöjd och pratar med så många jag kan hela tiden, berättar Ridwan, som numera studerar till samhällsutvecklare och ekonom på universitetet.
Tillsammans med utredare Shermin Ghalam på Försäkringskassan, företagsrådgivaren Kani Jaff på SEB och socionomstudenten Yahye Yusuf var Ridwan inbjuden för att tala om högre studier och strategier för hur man tar sig dit. Elevföretaget Stronger Together uf har bestämt sig för att göra skillnad för nyanlända ungdomar i Angered;
-- Vi vill ge dem redskap att ta sig fram i sitt nya land, säger företagets VD Hafsa Mohamed som tillsammans med klasskamraterna i EK18 Saciid Hussein, Mahnaz Afzalii och Fadumo Muhamud startade företaget i oktober.
Som rådgivare till sitt företag har de Kani, som till vardags hjälper företagskunder på SEB. Kani tog själv studenten på vår skola för 10 år sedan och vet allt om hur man tar sig fram både på arbetsmarknaden och som företagare.
-- Mitt råd är att verkligen ta vara på alla möjligheter som man har att få hjälp och stöd på vägen, säger hon. Inte minst på Angeredsgymnasiet med alla hjälpsamma lärare och annan personal. På min tid satt vi ofta och pluggade i Kunskapsportalen till exempel.
Saciid Hussein menar att det är precis detta som Stronger Together uf handlar om;
-- Man är inte stark ensam, man blir stark av att samarbeta med andra. Det handlar både studietiden och arbetsmarknaden om, tror han.
Shermin Ghalam, som pluggat både juridik och förvaltning på universitetet i Karlstad efter Angeredsgymnsiet, håller med;
-- Tag vara på alla möjligheter till samarbeten och engagera er i olika saker. Och läs så mycket svenska som ni kommer över, det har ni nytta av hela livet om ni satsar på att stanna i Sverige. När ni går på Sprint kan ni fortfarande bli precis vad ni vill om ni bara jobbar hårt för det, anser hon.
Mahnaz och Fadumo i Stronger Together uf planerar nu, tillsammans med Hafsa och Hussein, för fler föreläsningar på skolan efter jullovet. Och i mars skall de visa upp sitt nystartade företag på Svenska Mässan för att berätta om vad social hållbarhet kan handla om i företagsvärlden;
-- Det är många företag som vill hjälpa till att inkludera nyanlända i det svenska samhället och vi vill vara ett av dem, säger han.Tipsa en vän     Skriv utMatsedel

Ensamma barn

Skriv i Angeredswebben

Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.

Testannons 1

Testannons 2

Testannons 3

Angeredsgymnasiet FB

Angeredsgymnasiet Insta