Logga Upp

Sök          Sökhjälp
annons2
annons3
Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:
ANGEREDSGYMNASIET - VÅR BERÄTTELSE

Är jag kriminell för att jag bor i förorten?
 


Anonym Skribent 2020-01-09


Under några år har elever från SA deltagit med krönikor i Angeredswebben. Krönikorna handlar om olika syn på förorten. Vi tycker att det är viktigt att krönikorna publiceras för att det är berättelser inifrån, inte ur ett utifrånperspektiv. Texter från människor som bor här.

   Människor har en massa fördomar om förorten och hur de tror att det är i förorten. Förorten presenteras väldigt dåligt på media och får en massa negativitet från samhället. Man målar upp bilder om hur det är i förorten och sedan tror alla att de vet allting om hur det är i förtorten, hur man beter sig och vem man är som person. Men egentligen så vet folk ingenting, det enda de ser en liten del som i medier förstoras och förvärras för uppmärksamhetens skull. Om någon som nu bor i förorten är kriminell så är chansen att om den person bor inne i stan så kommer den att vara lika kriminell. Kriminalitet är något som man väljer själv. Väljer jag i mitt liv att vara kriminell så kommer jag att vara det oavsett vart jag bor. Men det är det samhället inte förstår eftersom att de tror att man blir kriminell när man flyttar hit. Nej. Det är bara det som syns i media. Det finns lika kriminalitet i stan. Om en bil bränns upp inne i stan och i förorten samtidigt så kommer media lägga mer fokus på att ta upp det som hände i förorten och göra problemet större. 

Jag är född i förorten och har växt upp i förorten. Det har varit fenomenalt för mig och jag kan inte föreställa mig hur jag skulle vara om jag växt upp inne i stan. Jag är väldigt tacksam att jag växt upp här eftersom att man får vissa kunskaper som är omöjliga att få inne i stan. Jag har lärt mig en massa som vissa människor har missat. En sak jag har lärt mig är att förorten inte alls är så som den framställs i media och som man hör av folk som bor utanför förorten. Det är verkligen en besvikelse att så många människor bara tycker och tänker ont om min hemort när det egentligen är så mycket bättre. Det som då har gjort att folk får dessa bilder om förorten är pga den kriminalitet som finns här. Men den kriminalitet som finns i förorten förstoras i medier och blir värre än vad den egentligen är. Blir det ett litet slagsmål i min förort så kommer det sedan stå i media att "ett slagsmål kopplat till kriminella gäng har skett rum i Angered". Detta ger en bild som får folk att tro att det går runt kriminella gäng och bråkar i förorten. Människor blir rädda av det här. De sprider vidare informationen om att det är farligt i Angered, föräldrar förbjuder sina barn att åka till Angered och ungdomar sprider rykten om hur dåligt det är. Berättar jag för någon inne i stan att jag t.ex tjafsat med någon i Angered så kommer de att koppla det till värre saker. De kommer dra slutsatser om att jag är en dålig person som kanske på något sätt är kriminell. De kanske till och med kommer att tro att jag är med i något kriminellt gäng. Fördomar om mig kommer att skapas och jag kommer vara en utomstående. 

Det är väldigt vanligt med att väldigt stora familjer bor i min förort. Stora familjer har samlats och bor väldigt nära varandra. Vilket är en väldigt bra sak. Familjerna umgås väldigt ofta och det är inte svårt att dessa familjer är nära med varandra. Detta är som sagt enligt mig en både bra och vacker sak. Eftersom att många människor brukar bo väldigt långt bort från sina familjer och träffas sällan. Har man familj nära så har man väldigt mycket tur tycker jag. Men det som då är negativt med detta är att skapar en person i familjen ett problem eller gör ett misstag så kommer hela familjen att svartmålas. Har t.ex en person begått ett brott så kommer det i media att visas att hela familjen är brottslig. Media kommer att leta efter familjens kriminella historia och sedan sätts familjerna ut på sociala medier. Utgår från fakta då jag läst artiklar där man skrivit öppet om en familj i min förort där man berättat om hur många kriminella det finns i familjen. När jag läser sådana saker så tycker jag bara synd om dessa familjer. Eftersom att alla i familjen kommer sättas ut för svårigheter och hinder i sina liv. Kommer de söka jobb så kommer arbetsgivaren läsa dessa artiklar och dra slutsatser om att personen utgör ett hot. Har min t.ex morbror blivit straffad för ett brott så kommer folk att tro att eftersom att vi delar samma blod så kommer jag att göra samma misstag som han gjort. Där kommer jag framställas som kriminell när jag egentligen aldrig gjort något som man kan bli straffad för. 

   Bara för att jag bor i en förort, går i ett gymnasie i förorten, bara har vänner i förorten och har familj i förorten så skapar det en massa fördomar och svårigheter för mig. Ett exempel är en händelse jag varit med om i mitt jobb. Jag jobbar inne i stan och en dag så frågade en kollega mig vilken skola jag går i, när jag berättade att det var Angeredsgymnasiet så skrattade hen mig rakt i ansiktet och berättade för mig om att jag går i en skitskola. Detta gjorde mig väldigt upprörd eftersom att denna person har säkert aldrig spenderat mer än fem minuter i Angered och har absolut ingen information om mitt gymnasie alls. Personen tror att den har något slags privilegie eftersom att hen går i en skola inne i stan. Detta är bara ett exempel. Kan berätta för vem som helst utanför förorten om vart jag bor eller vilken skola jag går i och jag kommer automatiskt sänkas i deras ögon. Det märks på hur deras energi ändras när man talar med dem. Jag har till och med fått frågan om jag är kriminell efter att jag berättat om vart jag bott. Har haft på mig mjukisbyxor till jobbet och fått kommentaren om att jag efter jobbet ska gå och "vakta förorten" eller "ojoj kriminell". Sådana kommentarer påverkar mig inte så mycket eftersom att jag har lärt mig att ignorera det. Det enda jag kan göra är att bevisa alla dessa personer fel. VIsa dem hur okunniga dem är och hur deras fördomar kan faktiskt påverka andra. Jag har vänner som skäms att berätta att dem bor i Angered. Detta är inte okej. 

   Bara för att jag bor i förorten så betyder det inte att jag är kriminell. Nej jag går inte runt och slår folk. Nej jag håller inte på med droger. Nej jag äger inget vapen. Nej jag utför inga slags hot mot samhället. Jo jag är lika mycket människa som vem som helst. Sluta tro att ni vet allting om en person bara för den bor på en viss plats. Så som jag inte har fördomar om folk som bor inne i stan så ska jag få samma sak tillbaka. Vi är alla lika värda oavsett vart vi bor och väljer någon i sitt liv att bli kriminell så kommer den att bli det oavsett vart den bor.


Tipsa en vän Skriv utMatsedel

FOTOKURS 2023

Angeredsutmaningen

Ensamma barn

Skriv i Angeredswebben

Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.

Testannons 1

Testannons 2

Testannons 3

Angeredsgymnasiet FB

Angeredsgymnasiet Insta
Angeredswebben
Ansvarig utgivare:   Rickard Strid
Webmaster:   Rickard Strid
Redaktion:   Signe, Elias, Nellie, Clara, Olle, Lova, Engla, Sabina Sakic, Torbjörn, Alexander