Logga Upp

Sök          Sökhjälp
annons2
annons3
Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:
ANGEREDSGYMNASIET - VÅR BERÄTTELSE

Sluta svartmåla förorten


Selma Spahiu 2020-03-05


Under några år har elever från SA deltagit med krönikor i Angeredswebben. Krönikorna handlar om olika syn på förorten. Vi tycker att det är viktigt att krönikorna publiceras för att det är berättelser inifrån, inte ur ett utifrånperspektiv. Texter från människor som bor här.

Här om dagen medan jag var på väg till skolan som ligger in i stan så satt jag bredvid en tjej i spårvagnen som var runt min ålder som såg svensk ut. Vi började samtala och hon var väldigt vänlig mot mig, vi verkade klicka bra. Vi hade samma intressen och vi båda gick i ett fotbollslag. "Vi kommer säkert att bli vänner." tänkte jag. Och sen kom frågan. "Varifrån är du då?". Jag svarade att jag är halv jugge och halv turk men så sa hon "Nej, jag menar vilket ställe du kommer ifrån i Göteborg.". "Angered" svarade jag medan hennes leende sjönk nedåt och hon kollade ner. "Ahaaa ok... men jag måste av här, hejdå.." sa hon och gick av i en hållplats innan den hon egentligen skulle av vid.

Vad fan hände nyss tänkte jag. Vad gjorde jag för fel? Vi verkade klicka så bra tills jag sa att jag är från Angered. Sen slog det mig. Hon tror säkert på allt skit som snackas om Angered, om att alla därifrån är kriminella och dåliga, att det stället är rena ghettot, att vi är outbildade, ja, listan kan bli lång om vad de utanför förorterna tror om oss. Hon ville säkert inte ha något med mig att göra för jag är ju en av dom från förorten. Varför ska det vara såhär? Jag känner mig så ilsken och smutskastad just nu av en tjej jag egentligen skulle fungera hur bra som helst med. 

Jag vet inte riktigt hur jag ska uttrycka mig, det är alldeles för mycket som går runt i mitt huvud. Att folk som inte ens känner mig har redan dragit sin slutsats om vem jag är, hur jag är och hur min framtid ser ut bara baserat på att jag är från... Angered. Har dom ens varit i Angered för att snacka så mycket skit om stället och hur ska dom då veta om Angered mer än mig, jag som har bott här i hela mitt liv. Angered är mitt hem, det är det stället jag finner trygghet och gemenskap i. Det stället där folk från alla världens hörn bor i. Folk inne från stan har ändå bollar att snacka om att vi är dom segregerade, vi från förorten. Men min fråga är då vem är dom segregerade egentligen när alla svenskar är isolerade i stan med sin egna svenska mat, egna svenska kultur och bara ett enda språk (svenska) medan i förorten så lever folk med ursprung från alla olika länder i världen, med hundratals olika kulturer, maträtter och språk. Säg mig då vem fan som är dom segregerade egentligen? 

Gemenskapen man finner i förorten kommer du aldrig finna inne i stan. Här hälsar alla på varandra, här pratar alla med varandra, här finns det tillit, respekt och kärlek. Man behöver inte ens känna varandra för att hälsa, man hälsar automatiskt. Folket från stan kollar ner på sina mobiler och går rakt som installerade robotar utan att se sig för. Om de råkar gå in i någon så ger de en halvdant ursäkt och fortsätter sin väg. Inte ens om de känner någon så hälsar de, bara ett halvt påtvingad leende, thats it. Ingen gemenskap, kärlek, tillit eller respekt alls! I förorten så kan jag aldrig gå till lokala affären utan att hälsa på fem personer minst, det som egentligen skulle ta mig fem minuter fram och tillbaka tar mig tjugo minuter på grund av alla människor jag möter på vägen. Det är en stor trygghet också att alla känner varandra i förorten, det är nästan omöjligt att något ska hända en när man känner till alla. I stan känner man absolut inte alla. I stan är man är bara en i mängden

Sen så är det roligt hur media älskar att svartmåla förorten genom att skapa stora rubriker i nyheterna, tidningarna och över hela media så fort något negativt händer i förorten. En man blev skjuten, en man blev brutalt misshandlad eller en man blev knivhuggen, ja vilka rubriker som helst men så länge det är något negativt om förorten så funkar det bra för media. Rubriker som handlar om att någon i förorten har blivit misshandlad är större än rubriker som handlar om att en tjej blev gruppvåldtagen i stan. De målar upp förorten som ett kriminellt ställe, att det egentligen är bara kriminella som vistas där, som om det vore en krigszon i Afghanistan eller något. Och jag tänker inte neka allt det där, saker händer i förorten, negativa grejer, folk blir skjutna och folk blir skadade på andra sätt också men är det inte så överallt egentligen? Om man är lite källkritisk så kan man faktiskt gå in i statistik där man jämfört våldet i förorten med våldet i stan, då kommer man bli chockad av svaret för våldet i stan är mycket högre än våldet i förorten. Men ändå är det oss ni snackar skit om? Detta visar bara att folk är snabba på att tro på att allt som skrivs så länge det får deras ställe att se bättre ut än förorterna. Men det visar också att dom som tror på allt detta är mer outbildade än alla i förorterna, hade de varit smarta så skulle de vara källkritiska och vetat förlängesen att våldet är större i stan än i förorterna. De hade även vetat att 99% av all våld som sker i förorterna är gängrelaterat, alltså om man är kriminell eller tillhör ett kriminellt gäng så riskerar man att få konsekvenser men om man inte har något med kriminalitet att göra så kan jag garantera att man kan gå runt 100% säkert på förortens gator mitt på natten, det vet jag av ren erfarenhet. Man får konsekvenser om man är kriminell vare sig man är från stan eller förorten, it doesent really matter. Ännu roligare är det när media aldrig någonsin lägger ut när något positivt sker i förorten men när någonting sker i stan så skapas det stora rubriker som typ "En man har hjälpt sin granne att rasta hunden varje dag i 3 år!". WOW, han skådas som en hjälte, som världens snällaste människa. Sånt här sker i förorten varje dag, att folk hjälper varandra och finns där för varandra men det finns inte en enda rubrik om det. Allt är negativt, självklart om det finns bara negativa saker ute om förorten så kommer folk som inte vet någonting annat än bara det dom ser på media också tro att förorten är endast negativ. Förorten SVARTMÅLAS! Utbilda dessa stackars folk mer om förorten så de inte är rädda i onödan nästa gång. Stackars folk som lever med den rädslan som egentligen helt kunde undvikas. 

Jag skiter i den här tjejen som valde att gå av spåret bara för att undvika mig "AngeredsGhettoBruden", tänker inte vara förtvivlad på grund av ett outbildad fanskap som henne. Så ni ska bara våga snacka skit om min hembygd Angered eller om någon förort alls, för i ett land som är bara svart och vit så är alla förorter de färgglada färgerna i det hela. Orten i mitt hjärta!

Tipsa en vän Skriv utMatsedel

Angeredsutmaningen

Ensamma barn

Skriv i Angeredswebben

Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.

Testannons 1

Testannons 2

Testannons 3

Angeredsgymnasiet FB

Angeredsgymnasiet Insta