Logga Upp

Sök          Sökhjälp
annons2
annons3
Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Nu är Abdulkhalid och Shareef 
både företagare och studenter


Hussein Heydari 2021-05-12

Klasskamraterna Abdulkhalid och Shareef i ekonomitrean tar studenten med var sitt eget företag - nötter eller skotillbehör det är bara att välja.
Klasskamraterna Abdulkhalid och Shareef i ekonomitrean tar studenten med var sitt eget företag - nötter eller skotillbehör det är bara att välja.

Studentexamen och egenföretagare. Den målkombon slog Abdulkhalid Abdulwasy och Shareef Hiader i ekonomitrean fast redan för flera år sedan - och nu är de framme vid målsnöret med både var sitt eget företag och var sin studentmössa. Den ene säljer importerade nötter och andra exotiska nyttigheter, den andra skotillbehör som hjälper kunderna att vårda sina sneakers och sportskor på bästa sätt.
-- Det har varit en jättekul resa, både lärorik och lönsam, säger Shareef.
-- Äntligen är man sin egen chef, konstaterar Abdulkhalid.

Både Abdulkhalid Abdulwasy och Shareef Hiader drev, som alla ekonomitvåor gör på Angeredsgymnasiet, UF-företag. Abdulkhalid startade en import av sökbara nyckelringar tillsammans med några klasskamrater, medan Shareef och en kompanjon slog sig ihop om att ta fram en "ascool" kollektion med kläder;
-- Det var bara det att vi glömde att satsa på marknadsföringen, vi tyckte att kläderna var så häftiga att de borde sälja sig själva. Vilket de förstås inte gjorde, minns Shareef och skrattar.
-- Och våra nyckelringar fastnade någonstans mellan Kina och den svenska tullen när det väl var dags för den stora UF-mässan. Försenade på grund av Coronan, drar sig Abdulkhalid till minnes.
Båda tycker ändå att det var både roligt, lärorikt och personligt utvecklande att driva UF-företag i tvåan. Framförallt gav det dem blodad tand för att senare våga sig på att gå vidare med var sina "riktiga" företag. De deltog bland annat på samma UF-mässa som Muna Idow, som startade simskolan som också idag är ett riktigt företag.
Shareef fick idéen till sitt företag Creaseless när han letade efter egna skotillbehör på nätet och då fann att det inte verkade finnas några riktigt specialiserade sådana företag i Sverige;
-- Det var mycket Frankrike och Italien och då kom jag på att det kanske är precis detta som jag skall starta upp själv, berättar han. Och på den vägen är det. Idag driver Shareef hemsidan www.creaseless.se som säljer allt från så kallade creaseskydd, för att bevara formen på skorna, till behändiga skoboxar och luktborttagare för att bevara skorna fria från fotsvett och andra odörer.
-- Nu har jag också börjat komma in hos olika återförsäljare och då märker man ju att affärerna tar fart på riktigt, säger Shareef som tycker att företaget är det roligaste han gjort i hela sitt liv.
Abdulkhalid valde en annan ingång när han kollade runt vad kompisar och vuxna runt omkring honom stoppade i sina magar. Alldeles för mycket socker, kemikalier och onyttigheter, såg han.
-- Eftersom jag kommer från ett land där vi äter mycket nyttigare och där jag också har kontakter för att importera till Sverige så startade jag upp försäljning av nötter och andra naturliga godsaker, säger Abdulkhalid. Både i egen affärslokal på Kvibergs marknad och genom en egen Facebookgrupp Naturlig Exotisk och Instagram naturlig exotisk . Han gjorde dessutom sitt gymnasiearbete genom att bland annat intervjua Estrellas marknadschef Sofi Randén, som lärde honom många hemligheter om branschen.
Båda företagarna har kommit igång med sina verksamheter under sitt avslutande gymnasieår - samtidigt som det rått pandemi och många företag dukat under.
-- Det gäller ju att se möjligheterna, menar Shareef, som egentligen alltid velat hålla på med att sälja och köpa.
-- Redan som 6-åring sålde jag nyckelknippor i mitt hemland Syrien. Det är en härlig känsla att kommunicera med människor och kunna erbjuda något som folk vill ha.
-- Har man bara en bra produkt, så att man kan fylla ett behov hos kunden, då spelar det nog ingen roll hur andra saker utvecklas i samhället, tror Abdulkhalid.
Båda tänker satsa för fullt på sina företag som nyblivna gymnasieekonomer. Shareef hoppas få med ett antal nya butiker som återförsäljare, och så småningom butikskedjor, för att få ännu mera fart på sina affärer, medan Abdulkhalid drömmer om att skala upp med fler säljställen och större lagerlokal;
-- Jag letar efter investerare som skulle kunna hjälpa till här, berättar han.
Men redan idag är företagandet i sig belöning nog för killarnas dröm om att bli egna företagare om man får tro Shareef och Abdulkhalid;
-- Det är den där känslan av att uppnå sina mål och att se resultat av sitt arbete. Den är så himla sköön, menar Shareef. Man har skapat något själv.
-- Man får mycket ansvar och respekt från omgivningen. Och så blir man sin egen chef - ingen bestämmer över mig, ler Abdulkhalid och bjuder på några nötter som inte går att hitta i andra affärer. Goda dessutom - precis som dofterna från mina nya sneakers som stått med Shareefs doftskydd under natten.


Tipsa en vän     Skriv utMatsedel

Angeredsutmaningen

Ensamma barn

Skriv i Angeredswebben

Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.

Testannons 1

Testannons 2

Testannons 3

Angeredsgymnasiet FB

Angeredsgymnasiet Insta
Angeredswebben
Ansvarig utgivare:   Rickard Strid
Webmaster:   Rickard Strid
Redaktion:   Elias, Nellie, Clara, Olle, Lova, Sabina Sakic, Torbjörn