Logga Upp

Sök          Sökhjälp
annons2
annons3
Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Åtta sommarjobbare ger 
framtidshopp för Tynnered


Sufi Samawi 2021-08-12

Elever från Angeredsgymnasiet i samarbete med internationella mastersstudenter har studerat förbättringspotential i Tynnered under åtta sommarveckor.
Elever från Angeredsgymnasiet i samarbete med internationella mastersstudenter har studerat förbättringspotential i Tynnered under åtta sommarveckor.

Ännu en gång har sommarjobbare från Angeredsgymnasiet ägnat ett helt lov åt att skapa bättre villkor för en hel stadsdel. När idésmedjan "The Space" slog sig ned i Tynnered i början av sommarlovet med elever från Angeredsgymnasiet och mastersstudenter från Chalmers, Handelshögskolan och GU så startade vad som redan hunnit bli en fet idébank för alla som vill skapa bättre liv i stadsdelen på motsatta sidan stan från Angered.

Som trogna läsare kunnat följa med i Angeredswebben genom åren så har The Space, under ledning av konsultföretaget First to Know, bidragit till åtskilligt av samhällsutveckling i olika delar inom Göteborgs kommun. Härom året i Lövgärdet och något år tidigare i Bergsjön, bland annat.
-- Tanken är att använda unga, engagerade och välutbildade människor som bor i stadsdelen för att gå runt och prata med människor i alla åldrar om villkoren i en stadsdel, berättar Per Östling som är en av initiativtagarna till projektet. Och som varit del i Angeredsutmaningen (www.angeredsutmaningen.se) sedan allra första början.
-- Genom att lyssna på de som bor i ett område kan vi erbjuda bostadsföretagen, kommunen och företagare i samma område en bild över hur de kan hjälpas åt att skapa en ännu mera attraktiv boendemiljö tillsammans med de som lever och verkar där. Det vinner alla på.
I år var det Tynnered som stod i centrum och utifrån arbetslokaler i centrala Opalkyrkan i stadsdelen har de åtta sommarkonsulterna från Angeredsgymnasiet varit ute och pratat med människor som känner till olika förhållanden i Tynnered. Resultatet redovisades bland annat för imponerade representanter från bostadsföretagen, stadsdelen och flera företag som på olika sätt varit verksamma i Tynnered.
Listan på möjliga förbättringar blev omfattande; Ungdomarna fann till exempel att det saknas samlingslokaler för människor att träffas i området och att arbetstillfällen och småföretag i Tynnered lider en del av att Frölunda torg ligger så nära att det blir svårt för affärer i Tynnered att locka andra än de närmast boende. Det gäller med andra ord att hitta riktigt unika produkter och tjänster för att nå publiken utifrån.
En annan intressant tanke, som många boende gav uttryck för under sommarens många intervjuer, som alla genomfördes på engelska eftersom universitetsstudenterna är tillfälligt tillresta från andra länder, är att det verkar saknas en "tynneredsanda" på samma sätt som man kan se i en del andra stadsdelar. Förslaget från ungdomarna blev därför att uppmana företag, föreningar och kommunala verksamheter till att försöka satsa på aktiviteter och event som kan bidra till att bygga upp en stolthet över att bo och leva i området.
Hursomhelst fick årets upplaga av The Space mycket god respons från de som tog del av ungdomarnas redovisning. Många ville sätta igång med förändringsarbetet redan samma dag - eller möjligen vänta tills folk kommer hem från semestern. 


Tipsa en vän Skriv utMatsedel

FOTOKURS 2023

Angeredsutmaningen

Ensamma barn

Skriv i Angeredswebben

Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.

Testannons 1

Testannons 2

Testannons 3

Angeredsgymnasiet FB

Angeredsgymnasiet Insta
Angeredswebben
Ansvarig utgivare:   Rickard Strid
Webmaster:   Rickard Strid
Redaktion:   Signe, Elias, Nellie, Clara, Olle, Lova, Engla, Sabina Sakic, Torbjörn, Alexander