Logga Upp

Sök          Sökhjälp
annons2
annons3
Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Riksdagsledamoten Leila vill få ungdomar att växa


Emma Travljanin 2022-05-09

Leila Ali Elmi pratade politik med ekonomitreorna dagen efter TVs partiledaredebatt.
Leila Ali Elmi pratade politik med ekonomitreorna dagen efter TVs partiledaredebatt.

Maryan och Safiya tillsammans med Leila från Miljöpartiet.
Maryan och Safiya tillsammans med Leila från Miljöpartiet.

Många skulle säga att Miljöpartiet vill få allt det gröna runtomkring oss att växa. För ekonomitreorna på skolan är det alldeles uppenbart att riksdagskvinnan Leila Ali Elmi (mp) är precis lika angelägen om se ungdomar växa i denna gröna miljö.
-- Ni är alla väldigt smarta, tag vara på era resurser även om livet är tufft, var hennes budskap, samtidigt som hon talade om varför Miljöpartiet exempelvis inte vill gå med i NATO.

Leila Ali Elmi är förortstjejen, med bakgrund som flyktingbarn och uppväxt i Hammarkullen, som till förra riksdagsvalet 2018 samlade ihop 1500 egna personröster och tog sig rakt in i Riksdagen. Och där har hon suttit sedan dess, som ledamot av Arbetsmarknadsutskottet.
-- Det finns bara en enda person i riksdagen som ser ut som jag och vi är bara tre som kommer från förortsmiljöer på samma sätt som jag, berättade Leila, som också menar att hon lärt sig mer i Riksdagen än någon annanstans..
-- Man håller på med så många olika frågor som rör samhället i riksdagen. Och om ni tänker efter så är ju precis allting politik. Vad ni får käka i Bamba, vad det kostar att åka spårvagn och hur många poliser som patrullerar där du bor.
En elev frågade om Leila möter rasism som riksdagskvinna?
-- Bland annat om strukturell rasism, berättade hon och gav exempel på hur hon förväxlats med arbetssökande när hon i själva verket varit med svenska delegationer för att lösa jobbkrisen.
--Eller när jag massvis med gånger, av personal i självaste Riksdagen, blivit förväxlad med Liberalernas förre partiledare Nyamko Sabuni på grund av min hudfärg.
Leila startade upp sin politiska medvetenhet med musikprojekt och fester i Berget i Gamlestan och Frilagret vid Järntorget. Det gick jättebra och många kom och lyssnade.
--Men sedan tänkte jag att jag ville påverka mer och började engagera mig i kommunpolitiken. Jag funderade verkligen på vilket parti som stämde bäst med mina värderingar och prioriteringar och då landade mitt val på Miljöpartiet. Frågor om miljö och fred är jätteviktiga, menar hon.
På onsdag 18 maj har Leila bjudit in ett av sina språkrör Märta Stenevi till diskussion på Hammarkullens Folkets hus kl 18 - 20 och hon hoppas att många ungdomar kommer dit och tar chansen att lära sig mer om politiska frågor och om valet i september.

Tipsa en vän Skriv utMatsedel

FOTOKURS 2023

Angeredsutmaningen

Ensamma barn

Skriv i Angeredswebben

Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.

Testannons 1

Testannons 2

Testannons 3

Angeredsgymnasiet FB

Angeredsgymnasiet Insta
Angeredswebben
Ansvarig utgivare:   Rickard Strid
Webmaster:   Rickard Strid
Redaktion:   Signe, Elias, Nellie, Clara, Olle, Lova, Engla, Sabina Sakic, Torbjörn, Alexander