Logga Upp

Sök          Sökhjälp
annons2
annons3
Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Här är fyrklövern som vill
sitta i Ungdomsfullmäktige


Yusuf Abdi 2022-11-14


Här är skolans fyra starka kandidater till årets val till Ungdomsfullmäktige. Daria, Katryna, Danylo och Mustafa har alla siktet inställt på att få vara med och göra skillnad för barn och ungdomar i Göteborg. Tre av de nyss anlända från krigets Ukraina och en erfaren Hisingsbo som varit här hella livet. Alla kan de se möjligheter att förbättra tillvaron för sina jämnåriga i staden och alla vill de ha DIN (!) röst i valet för att göra det möjligt.

Än en gång är det dags för alla göteborgare mellan 12 och 17 år att göra sina röster hörda i det lokala parlamentet för barn och ungdomar. 
-- En jättebra chans att lära sig mer om demokrati och politik och att samtidigt få träna på ledarskap och lära känna nya människor, berättar Mustafa Khodadai i handelsettan, som redan hunnit sitta i fullmäktige ett år.
-- Det har varit en oerhört lärorik erfarenhet och jag har haft jättekul. Det är många stora frågor på gång nu för att till exempel få bort mobbning från skolorna. Och för att göra så att busskorten blir användbara fler timmar och dagar i veckan. Alla ungdomar i stan kan ju tacka Ungdomsfullmäktige för att vi har gratis busskort överhuvudtaget. påminner Mustafa.
Nykomlingarna som kandidater till Ungdomsfullmäktige är alla också tuffa nyanlända i Sverige efter att ha flytt krigets fasor i Ukraina i våras. Både Kateryna Norets, Danylo Hurevych och Daria Volovyk ser framemot möjligheten att lära sig mer om politik och demokrati under ett år i Ungdomsfullmäktige. Alla hoppas de också på att kunna stanna kvar i Sverige under lång tid framöver även om de förstås önskar att kriget snart tar slut. Helst idag!
-- Men vårt land är så sönderbombat och skadat att det kommer att ta mycket lång tid att bygga upp igen, säger Danylo som bor i stan med mamma och sin nioåriga tax. Framtidsdrömmen är att utbilda sig vidare och att kunna leva på musik. Danylo är bland annat en duktig violinist.
-- Vi vill vara med och bevisa att Ukraina kan vara med och göra världen bättre, säger han.
-- Jag tror faktiskt att våra erfarenheter från hemlandet kan vara värdefulla för ungdomarna i Göteborg. Vi kan se på vardagliga saker med nya perspektiv och vi kan hjälpa ungdomar i Sverige att bättre uppskatta vad de har med fungerande demokrati och långvarig fred, säger Daria och tillägger att skolorna i Ukraina och Sverige skiljde sig väldigt mycket åt redan innan Rysslands president Vladimir Putin startade sitt fullskaliga invasionskrig i februari. Daria är mångsysslare med intressen för det mesta och hon bor med mamma och lillebror i Västra Frölunda, så hon hinner fundera på ett och annat under de långa spårvagnsresorna till och från Angered. Hon är intresserad av teknik och hoppas kunna utbilda sig till civilingenjör i framtiden.
-- Våra lärare var mera krävande än de här i Göteborg och vi var tvungna att plugga mycket hårdare. Men man lärde sig också mer. Skolorna här verkar bry sig mera om hur eleverna mår - och ändå är det många som mår dåligt, säger hon.
-- Det är vad jag vill bidra med om jag blir vald till Ungdomsfullmäktige, inflikar Kateryna som bor med mamma, lillebror och cockerspaniel i Kålltorp.
-- Jag vill kämpa för att alla barn och unga skall må bra och att skolorna skall få fler möjligheter att fånga upp och hjälpa elever med psykisk ohälsa.
Både Danylo, Daria och Kateryna har fått lämna sina pappor kvar i hemlandet eftersom krigets lagar inte tillåter att vuxna män lämnar landet så länge de behövs i försvaret. Så alla längtar och oroar sig förstås för sina pappor. Mustafa däremot driver företag tillsammans med sin pappa och försöker att bygga upp något som kan ge jobb åt andra ungdomar för att på det sättet medverka till att ge några en chans att tjäna pengar och komma in på arbetsmarknaden.
Mustafa Khodadai har, som sagt, redan suttit i Ungdomsfullmäktige under ett år. Kommande år vill han fortsätta att kämpa för bättre arbetsmiljö i skolorna, liksom för gratis spårvagnskort 24/7 och möjligheter för alla elever att få välja sin skolmat på olika restauranger med fria matkort. Mustafa kan du rösta på om du bor på Hisingen.
Danylo tycker att det allra viktigaste är att ungdomar blir hörda av vuxenvärlden;
-- Det vill jag hjälpa till med. Men jag röstar också gärna för fri entré för ungdomar till Liseberg, Universeum och idrottsanläggningarna - som sätt att i lågkonjunkturen skapa meningsfull fritid, säger han. Danylo kan man rösta på i valdistrikt Nordost, där också klasskamraten Kateryna Norets finns.
Hon drömmer om att bli konstnär och gillar att rita och måla. I Ungdomsfullmäktige vill hon kämpa för bättre mental hälsa;
-- Jag bryr mig verkligen om hur unga mår. Alla måste kunna få vara som de vill och bli respekterade och sedda som de är, tycker hon. Här krävs fler vuxna som ser och förstår i skolan.
Daria Volovyk kan man rösta på i valdistriktet Nordost och hon vill slåss för att fler ungdomar skall få möjlighet att göra resor och utbyten med andra länder.
-- Vi lär oss jättemycket av varandra när vi möts över gränserna. Jag tror att jag kan bidra med många erfarenheter där. Men jag tycker också att ungdomar skall få gratis körkort och tjejer tillgång till fria mensskydd som exempel på förbättringar i skolan.
Nu hoppas de alla fyra att ALLA skolkamrater som inte fyllt 18 år - och som är skrivna i Göteborg - verkligen går in och röstar fram till senast 21 november när valet avslutas. Angeredsgymnasiet brukar ha ett högt valdeltagande, vilket visar att ungdomarna på vår skola är engagerade. Bland de cirka 190 kandidaterna som ställer upp i årets val har ungefär 40% svenskklingande efternamn. Är detta möjligen också ett tecken i tiden och mått på engagemang och vilja till förändring hos ungdomar i Göteborg? Valet genomför du på länken www.ufval.goteborg.se Tänk om alla fyra kommer in - då sitter vår skola på inte mindre än fem procent av rösterna.


Tipsa en vn Skriv utMatsedel

Angeredsutmaningen

Ensamma barn

Skriv i Angeredswebben

Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.

Testannons 1

Testannons 2

Testannons 3

Angeredsgymnasiet FB

Angeredsgymnasiet Insta